Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Poljskem iščejo mučence, žrtve komunističnega režima

Objava: 03. 12. 2009 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Poljskem iščejo mučence, žrtve komunističnega režima

‘Potrebno se je spominjati pričevalcev za vero v 20. stoletju’

Katoliška Cerkev na Poljskem začenja z zbiranjem dokumentacije za biografijo v času komunističnega režima preganjanih kristjanov, ki bi jo uporabili kot dokument za skupno razglasitev teh mučencev za blažene. Z zbiranjem se ukvarja s tem namenom ustanovljeni ‘Center za kanonično dokumentacijo’ v v mestu Drohiczyn na vzhodu Poljske. Pozvali so škofije iz celotne države, naj jim posredujejo imena duhovnikov in laikov, ki so umrli za vero.

Kot je povedal škof škofije Drohiczyn, Antoni P. Dydycz, je pobuda odgovor na poziv nekdanjega papeža Janeza Pavla II., da se je potrebno spominjati pričevalcev za vero v 20. stoletju. Gre za tiste vernike, ki so jih ‘med leti 1917 in 1989 iz sovraštva do vere pobili komunisti’. Odločitev za začetek projekta so pri Poljski škofovski konferenci sprejeli v lanskem letu.

Katoliška Cerkev na Poljskem ima že izkušnje s skupnimi razglasitvami mučencev za blažene. Leta 1999 je Janez Pavel II. za blažene razglasil 108 mučencev iz časa nemške okupacije Poljske med drugo svetovno vojno. Trenutno pa je v teku postopek za mučence iz tistega časa, v biografijo pa je vključenih 122 vernikov.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh