Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Poljskem načrtujejo legalizacijo istospolnih zakonskih zvez

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 01. 2013 / 07:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Poljskem načrtujejo legalizacijo istospolnih zakonskih zvez

Glede zakonske pobude pa si v vladni stranki 'Državljanska platforma' niso enotni.

Poljska vladna stranka Platforma Obywatelska (PO; Državljanska platforma) želi legalizirati istospolne zakonske zveze. Kot so poročali tamkajšnji mediji, bo parlament konec januarja razpravljal o ustreznem zakonskem osnutku desnoliberalne stranke predsednika vlade Donalda Tuska. Tako mešani kot tudi istospolni pari naj bi željeno civilno zakonsko zvezo sklenili pri notarju ali pa na mestnem uradu.

Zakonski osnutek predvideva, da imata partnerja v zvezi med drugim pravico molka pred sodiščem v primeru pričanja proti enemu izmed njiju, pa tudi pravico do pridobivanja informacij o zdravstvenem stanju, če je eden izmed partnerjev na zdravljenju v bolnišnici. Ob morebitni ločitvi naj bi drug drugemu po potrebi še vedno nudila finančno pomoč. Davčne olajšave v zakonskem osnutku niso predvidene.

Glede omenjene zakonske pobude pa si v vladni stranki 'Državljanska platforma' niso enotni. Med drugim minister za pravosodje Jaroslaw Gowin sklepanje istospolnih partnerskih zvez v osnovi zavrača. Tudi pri manjšem koalicijskem partnerju, konzervativni kmečki stranki PSL, imajo precejšnje zadržke do morebitnega novega zakona. Leva opozicija pa je v parlamentu predstavila lasten zakonski osnutek o sklepanju istospolnih partnerskih zvez. Največja opozicijska stranka 'Pravo in pravičnost' tovrstnemu zakonu nasprotuje.

Dve tretjini Poljakov po neki raziskavi iz leta 2012 legalizacijo istospolnih partnerskih zvez zavrača; 23 % Poljakov takšne zveze podpira. Znatna večina vprašanih pa podpira možnost, da imajo tudi istospolno usmerjeni pravico do informiranosti o zdravstvenem stanju svojega partnerja, da so upravičeni do davčnih olajšav in da lahko uveljavljajo pravico do dedovanja.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh