Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na pomoč zdravstveni delavci italijanske vojske

Za vas piše:
M. M.
Objava: 18. 11. 2021 / 16:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2021 / 16:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na pomoč zdravstveni delavci italijanske vojske
Fotografija je simbolična. FOTO: Pixabay

Na pomoč zdravstveni delavci italijanske vojske

V okviru delovnega srečanja med slovenskim ministrom za obrambo Matejem Toninom in italijanskim obrambnim ministrom Lorenzom Guerinijem, ki je potekalo 17. novembra v Rimu, je Italija med drugim izrazila pripravljenost za napotitev skupine do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bi v Sloveniji v letošnjem letu pomagala pri oskrbi covid-19 bolnikov v naših bolnišnicah.

Ministra sta ob začetku pogovorov izmenjala informacije o trenutnem stanju glede okuženih bolnikov in boju zoper covid-19. Minister Tonin in je ob tem italijanskega kolega zaprosil za pomoč z zdravstvenim osebjem, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Na pomoč do 30 zdravstvenih delavcev

Italijanski obrambni minister Lorenzo Guerini je dejal, da na podlagi italijanskih izkušenj razume trenutno situacijo v Sloveniji in ponudil tovrstno pomoč. Ministra sta se tako dogovorila, da bo Sloveniji na pomoč priskočilo do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki se bodo pri delu v bolnišnicah pridružili moštvom vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske, ki že od začetka tedna pomagajo slovenskemu zdravstvu.

Italijani imajo žal zelo bogate izkušnje pri soočanju s covid situacijo. (Matej Tonin, minister za obrambo)

Italijani z veliko izkušnjami s covid situacijo

Kdaj točno bodo italijanske sile prišle na pomoč, minister Tonin na novinarski konferenci še ni znal točno napovedati. »To je odvisno od tega, kako hitro bodo na italijanski strani uspeli zbrati ekipe. Pričakujem, da bo to relativno hitro. Zakaj ravno Italija? Zato, ker smo se v tej prvi fazi najprej obrnili na naše sosede in Italijani so naši dobri sosedje. Imajo žal tudi zelo bogate izkušnje pri soočanju s covid situacijo.«

Slovenska vojska bo zagotovila namestitev in prehrano

Na podlagi dogovora med ministroma bo slovensko zdravstveno ministrstvo opredelilo, katere specialnosti zdravstvenih delavcev potrebujemo, o tehničnih podrobnostih pa se bosta nato dogovorila načelnika obeh vojsk. V Slovenijo bodo italijanski vojaki napoteni na podlagi veljavnega sporazuma o sodelovanju med obema vojskama, pri čemer bo Slovenska vojska zagotovila namestitev in prehrano italijanskih kolegov, je povedal minister Tonin.

Nalaganje
Nazaj na vrh