Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na poti šesti kamion, potrebe v Ukrajini neskončne [VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 23. 03. 2022 / 15:04
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2022 / 15:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na poti šesti kamion, potrebe v Ukrajini neskončne [VIDEO]
Poleg hrane, higienskih pripomočkov, so tokrat na kamionu tudi zdravila, sanitetni in medicinski material. FOTO: Ana Rupar

Na poti šesti kamion, potrebe v Ukrajini neskončne [VIDEO]

Slovenska karitas jutri v Ukrajino pošilja šesti kamion materialne pomoči, na katerem je tudi zbran sanitetni in medicinski material, ki so ga zbirali pri Zdravniški zbornici Slovenije ter nevladni organizaciji Državljani sveta in ADRA Slovenija.

Skupaj s to pošiljko bo do sedaj s strani Slovenske karitas v Ukrajino odposlanih 187 palet oz. 77 ton pomoči v vrednosti prek 33 tisoč evrov. Poleg posameznih ljudi dobre volje je pomoč darovalo prek 40 podjetij, med njimi je bila največja pomoč podjetja Krka, ki je darovala zdravila v skupni vrednosti sto tisoč evrov, v sedmi pošiljki pa še za prav toliko, je povedal generalni tajnik Peter Tomažič.

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas. FOTO: Ana Rupar

Sanitetni in kirurški material, ultrazvočna naprava

S tokratno pošiljko v Ukrajino potuje tudi sanitetni in kirurški material, ultrazvočna naprava, ki so jih zbirali pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) ter v okviru humanitarne organizacije ADRA Slovenija. »Ker smo prepoznali, da Karitas učinkovito uspešno zagotavlja prevoz, smo se pridružili in svoje donacije namenili preko njihovega transporta,« je sodelovanje dobrodelnih organizacij predstavila predsednica ADRA Slovenija Katja Kotnik.

»Karitas Ukrajina ima povezavo z devetimi bolnišnicami v Ukrajini, od tega s štirimi v Kijevu. Lahko si zamišljamo, kakšne razmere vladajo tam. Razmere v Ukrajini so zelo težke, ljudje si nimajo s čim pomagati, se s čim poviti,« je orisal Tomažič.

Katja Kotnik, predsednica ADRA Slovenija. FOTO: Ana Rupar

Prek sto slovenskih zdravnikov ponudilo zdravniško pomoč

Številni zdravniki so že ponudili tudi zdravniško pomoč v begunskih centrih v Sloveniji in tujini ter tudi v sami Ukrajini. Na seznamu je dobrih sto zdravnikov, od tega jih je med 15 in 20 takih, ki bi lahko odšli v roku dveh tednov.

»Ta postopek traja nekaj časa, ker gre za reguliran poklic. Se pa ta skupina pripravlja, na Zdravniški zbornici jim nudimo izobraževanje na različnih področjih,« je povedala predsednica ZZS Bojana Beović. 

Pojasnila je še, da bodo ekipe zdravnikov odhajale za dva tedna oz. en mesec in se nato izmenjavale, hkrati je zagotovila, da to ne bo predstavljalo posebnega bremena za že tako kadrovsko podhranjeni slovenski zdravstveni sistem.

Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenija. FOTO: Ana Rupar

Potrebe v Ukrajini neskončne

Peter Tomažič se je vsem darovalcem zahvalil za izkazano solidarnost, tudi v denarju – samo Slovenska karitas je doslej zbrala več kot 1,2 milijona evrov pomoči za Ukrajino.

»Pomoč je velika, solidarnost je izjemna, vendar pa so potrebe v Ukrajini trenutno žal neskončne. Hvala za vsak dar in vsako podporo. Upamo, da bo v Ukrajini čim prej zavladal mir,« je dejal Tomažič in spomnil, da pomoč zbirajo še naprej.

Sodelavci Karitas tvegajo življenje

Razmere, v katerih delajo prostovoljci Karitas v Ukrajini, so zelo nevarne, poskušajo priti tudi na najbolj oddaljena območja, kot so Harkiv, Vinica, Kijev. »Žal še zdaleč ne dosežemo vseh, ki so v teh mestih zaprti, pa vedar, kar pride do kogarkoli, je izjemno pomembno,« je povedal Tomažič. 

Na terenu je prek dva tisoč sodelavcev Karitas Ukrajina, mnogi za pomoč drugim tvegajo tudi življenje, eden od njih je pred dnevi izgubil življenje, nekateri so ranjeni.

Pri Karitas za Ukrjaino zbirajo hrano, higienske pripomočke, plenice, spalne vreče ipd., medtem ko trenutno tja ne pošiljajo oblačil, vode in podobnega. FOTO: Ana Rupar

Begunci so med nami, bodimo solidarni

Karitas trenutno skrbi za 50 tisoč notranje razseljenih Ukrajincev, med njimi je skoraj polovica otrok. Ti so travmatizirani in doživljajo izjemno težke stiske, zato je in še bo potrebna tudi psiho-socialna pomoč, je povedal generalni tajnik Slovenske karitas.

Ob dejstvu, da se vse več beguncev zateka tudi v Slovenijo, je Tomažič prosil za izkazovanje solidarnosti tudi tem, ki so v naši sredi. »Sprejmimo jih, poskušajmo se vživeti v to, kar doživljajo. In upajmo, da mi tega nikoli ne doživimo.«

Samo danes je en avtobus beguncev iz Ukrajine prispel v Celje. Več si preberite TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh