Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na pravi strani zgodovine [VIDEO]

Za vas piše:
M. F.
Objava: 08. 04. 2021 / 08:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2021 / 12:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na pravi strani zgodovine [VIDEO]

Na pravi strani zgodovine [VIDEO]

O vprašanjih, ki jih odpira filozof Ben Shapiro, se je Manica Ferenc pogovarjala z Dragom Ocvirkom.

O vprašanja, ki jih odpira filozof Ben Shapiro, se je Manica Ferenc pogovarjala z Dragom Ocvirkom, teologom in publicistom. FOTO: zajem zaslona



»Knjiga, ki vznemirja, a obenem sili k razmisleku,« je o knjigi Na pravi strani zgodovine, ki je v prevodu Nikija Neubauerja izšla pri založbi Družina, zapisal eden od recenzentov.

O vprašanjih, ki jih odpira filozof Ben Shapiro, se je Manica Ferenc pogovarjala z Dragom Ocvirkom, teologom in publicistom.



Ben Shapiro je ameriški konservativni politični komentator, avtor več kot desetih knjig. Prvo knjigo, o tem, kako univerze spirajo možgane študentov in jih indoktrinirajo, je spisal že pri dvajsetih; z njo je s svojimi stališči (denimo nasprotovanjem splavu) že nekajkrat sprožil burne odzive liberalcev, med nekim predavanjem na fakulteti celo v taki meri, da sta morali posredovati varnostna služba in policija.

Na pravi strani zgodovine je njegova najnovejša knjiga. V njej si Shapiro že povsem na začetku zastavi dve vprašanji: zakaj nam (torej zahodni civilizaciji) gre tako dobro in zakaj si vztrajno spodkopavamo tla pod nogami. Shapiro se sprehaja tako po sedanjosti kot zgodovini in trdi, da je človekov napredek v preteklosti temeljil na tem, da so ljudje trdno verjeli v judovsko-krščanske vrednote in ob tem izhajali iz antičnega racionalizma, v današnjem času pa so se predali moralnemu subjektivizmu in politični korektnosti, s katero se na vseh koncih omejujejo naše individualne pravice.

Zakaj toliko jeze v ljudeh, kot zapiše Shapiro, da niti nogometne tekme ne moremo gledati skupaj ali gledati TV oddaje, ne da bi se spustili v razpravo o zastopanosti žensk ... Vse pravice, ki jih danes zagovarjamo, od človekovih, istospolnih, enakopravnosti, svobode govora, je omogočila Zahodna civilizacija, ki jo v isti sapi zametujemo.

Na ta paradoks išče odgovore Drago Ocvirk in aktualizira razklanost v slovenski in evropski družbi. Skozi pogovor se razgali, zakaj se je zahodna civilizacija znašla v krizi lastne biti in idej.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Na pravi strani zgodovine

[Beremo z Družino] Na pravi strani zgodovine

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh