Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Prevaljah o boju proti veri in Cerkvi

Objava: 10. 02. 2009 / 07:57
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Prevaljah o boju proti veri in Cerkvi

V Galeriji Mohorjan na Prevaljah bo danes, 10. februarja, ob 17. uri odprtje razstave "Boj proti veri in Cerkvi", ki je plod sodelovanja številnih ustanov (Nadškofijskega arhiva Ljubljana, Arhiva Republike Slovenije, Nadškofijskega arhiva Maribor, Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Založbe Družina), zlasti pa neutrudnega dela avtorice, zgodovinarke dr. Tamare Griesser Pečar.



Razstava je svojo pot po Sloveniji začela septembra 2007 s prvo postavitvijo v ljubljanskem Muzeju novejše zgodovine, nato pa je doživela še postavitve v Mariboru (januarja 2008), Celju (aprila 2008) in Kopru (oktobra 2008), s Prevalj pa se bo predvidoma selila še v Novo mesto in na Sveto goro.

Zamisel za razstavo je nastala ob knjigi "Cerkev na zatožni klopi", ki jo je pri Založbi Družina leta 2005 izdala dr. Tamara Griesser Pečar. V središču te knjige so sodni procesi in administrativni ukrepi proti Cerkvi, razstava pa to tematiko razširja še z drugimi področji, na katerih je bila Cerkev pod udarom revolucionarne oblasti, npr. z zaplembami, porušenimi in odtujenimi cerkvami. Razstava je tako prikaz nasilja nad Cerkvijo od leta 1945 do leta 1961, ko je bila julija v Sloveniji sprejeta uredba za izvrševanje zakona o pravnem položaju verskih skupnosti. Omejuje se torej na obdobje popolne brezpravnosti Cerkve in največjega fizičnega in psihičnega obračunavanja z njenimi predstavniki v Sloveniji.

In zakaj sta v naslovu razstave tako vera in Cerkev? „Na udaru ni bila le Cerkev kot ustanova, saj so bili komunisti prepričani, da je vera nekaj nazadnjaškega. Zato takšen pritisk na šole in zahteva, da je treba mlade vzgajati v t. i. naprednem duhu. Kot piše Leskovšek v enem izmed dokumentov, ki jih je objavil dr. Milko Mikola, je ‚vera šašava stvar‘. Jasno je povedal to, kar so vsi drugi mislili in v skladu s tem tudi ravnali. Cerkev kot ustanovo pa so morali uničiti, ker je bila edina organizirana moč zunaj partije. Druge so pobili, zaprli ali pognali čez mejo. Sicer pa je katoliška vera že sama po sebi v nasprotju s komunizmom in je tako ogrožala njihovo oblast,“ je ob prvi postavitvi v Ljubljani dejala avtorica razstave.

Dr. Tamara Griesser Pečar bo ob Jožetu Goličniku, ravnatelju Nadškofijega arhiva Maribor, in Marjanu Zupančiču iz Arhiva Republike Slovenije tudi govornica na nocojšnjem odprtju nekoliko prenovljene postavitve razstave na Prevaljah.



Pogovor z dr. Tamara Griesser Pečar o razstavi.




Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh