Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na silvestrovo v Braslovčah [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 02. 01. 2024 / 09:55
Oznake: Maša
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2024 / 16:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na silvestrovo v Braslovčah [FOTO]
Kancler SA SMVR Roman Vučajnk s slovensko ikono bl. Device Marije iz Filerma, levo ob njem Christoph Steidl Porenta in Jožef Ciraj, desno župnik msgr. Milan Gosak. FOTO: Jožef Pavlič

Na silvestrovo v Braslovčah [FOTO]

Milostna ikona Device Marije iz Filerma je novoletni dan 2024 »pričakala« v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v pražupniji Braslovče. Natančneje, pred desnim stranskim oltarjem sv. Petra. Na pravem mestu zanjo, saj naj bi jo izvirno upodobil sam evangelist Luka.

Pred omenjeni oltar jo je v sprevodu malteških vitezov Jožefa Ciraja, Christopha Steidla Porente, Jožefa Pavliča, ministrantov in domačega župnika msgr. Milana Gosaka pred začetkom maše ob 10. uri v nedeljo, 31. decembra 2023, prinesel kancler Slovenske asociacije Suverenega malteškega viteškega reda (SA SMVR) Roman Vučajnk (bral je berili), verniki pa so jo počastili po maši. Njene podobice jim je delil Jožef Ciraj.

Ikona Device Marije iz Filerma pred oltarjem apostola Petra. FOTO: Jožef Pavlič

Podobo bl. Device Marije iz Filerma je po izvirni upodobila slikarka Maša Bersan Mašuk, okvir zanjo pa je izdelal zlatar in srebrokovač Christoph Steidl Porenta. Kako, je povedal ob koncu mašne daritve, pred njenim začetkom je Jožef Ciraj predstavil Malteški viteški red in namen romanja slovenske različice ikone Marije iz Filerma.

Jožef Ciraj predstavlja Malteški viteški red. FOTO: Jožef Pavlič

Kancler SA SMVR Roman Vučajnk bere berilo. FOTO: Jožef Pavlič

Prvi je ta, da obišče tiste slovenske župnije in župljane, ki so jih najbolj prizadele avgustovske katastrofalne poplave, jim prinese duhovno tolažbo, notranji mir in vlije trdno upanje, da je mogoče rešiti tudi to veliko preizkušnjo in iti naprej v zaupanju v njenega Sina, da ne bo pozabil tako močno prizadetih ljudi; pa tudi slovenski vrh in drugi Slovenci.

Podpredsednik SA SMVR Christoph Steidl Porenta razlaga, kako je ustvarjal in oblikoval okvir za upodobitev "slovenske" ikone Device Marije Iz Filerma. FOTO: Jožef Pavlič

Med prizadetimi tudi braslovško občino in župnijo, v kateri je utrpel posebej veliko škodo Letuš. Kako zelo veliko, je malteškim vitezom po maši povedal sam župan Tomaž Žohar, ki drugi mandat zelo uspešno vodi braslovško občino. Z ženo Moniko, sinovoma in hčerko se je tudi udeležil maše. S člani SA SMVR in Malteške pomoči Slovenija ter drugimi romarji se je z ženo tudi udeležil romanja v Rim, med katerim je papež Frančišek pri splošni avdienci 8. novembra 2023 blagoslovil prineseno ikono bl. Device Marije iz Filerma in ji zaželel blagoslovljeno pot po poplavljenih slovenskih župnijah.

Malteški vitezi z ikono Device Marije iz Filerma, braslovškim župnikom msgr. Milanom Gosakom in braslovškim županom Tomažem Žoharjem pred glavnim oltarjem Marijinega vnebovzetja v Braslovčah. FOTO: dr. Marta Ciraj


Župan Žohar je malteškim vitezom priporočil, naj obiščejo bližnji grad Žovnek, nekdanji dom Žovneških gospodov, poznejših Celjskih grofov in knezov. To bodo naredili kdaj v prihodnosti, tokrat pa so predvsem občudovali izredno lepo notranjščino župnijske cerkve (prvotno naj bi postavili že v 9. ali 10. stoletju), ki jo krasi glavni oltar celjskega kiparja Ferdinanda Galla iz leta 1776, poznobaročno in rokokojsko delo. Samo cerkev je leta 1882 poslikal furlanski slikar Tomaž Fantoni (1822-1892).

Skupinska spominska fotografija na obisk v Braslovčah pred župnijsko cerkvijo. FOTO: Jožef Pavlič

Cerkev je na vzvišenem mestu uglednega trškega naselja, katerega ponos so tudi mogočne hiše; še vedno jo obdaja del protiturškega obrambnega obzidja iz leta 1485. Za njeno obnovo in lepo urejeno okolico se je zelo potrudil prejšnji župnik Jože Zidanšek (umrl je 17. 9. 2004), ki je imel velik čut za lepoto Božje hiše in ohranjanje umetnostno-zgodovinsko vrednega in pomembnega okrog nje. Na škofa Antona Martina Slomška spominja bronasta skulptura Vlaste Zorko levo na prostoru pred cerkvijo, družbo mu dela njegov sodelavec in spovednik Franc Kosar (1823-1894), teolog in filozof, rojen v Braslovčah. Sedanji zelo ponižni in poduhovljeni župnik Milan Gosak vodi župnijo od 1. 10. 2004. Ponos župnije je tudi cerkveni pevski zbor, ki je zelo ubrano prepeval med mašo.

Braslovški župljani z velikim zanimanjem poslušajo pripoved o namenu obiska ikone bl. Device Marije iz Filerma pri njih. FOTO: Jožef Pavlič

Župnik Milan je malteškim vitezom povedal, da je braslovška pražupnija (v listinah je prvič omenjena leta 1140 kot ustanova oglejskega patriarhata) nekdaj obsegala ozemlje od Save pri Trbovljah do meje s Kranjsko pri Motniku, iz nje so postopno nastajale mlajše župnije. V sedanjo župnijo Braslovče spadata še podružnični cerkvi sv. Janeza Krstnika v Letušu in sv. Janeza in Pavla na Dobrovljah.

Ko smo se vozili v Braslovče, smo videli polja, na katerih zelo dobro uspeva hmelj (predlanskim je bilo zanj preveč sušno, lani pa deževno). V soncu se je bleščala malteškim vitezom dobro znana cerkev na Gori Oljki, v kateri so imeli že številne slovesnosti, nekdaj pa je pripadala Malteškemu viteškemu redu. Spomnila jih je tudi na lani umrlega sobrata Stanka Novaka iz polzelske župnije. Zanj so molili, škofu Slomšku pa so se skupaj z braslovškimi župljani s posebno molitvijo priporočili med mašo. Videli so in občutili vernost, prijaznost in odprtost Braslovčanov (Savinjčanov), nevarnost reke Savinje, kadar ta pridivja ob povodnji, predvsem pa, kako je ikona Device Marije iz Filerma na samo silvestrovo prispela na pravi kraj iz Šmartnega ob Paki. V Braslovčah bo ostala do prihodnje nedelje 7. januarja, ko jo bodo prepeljali v sosednjo župnijo Polzela, v kateri je zelo uspešno deloval njihov sobrat malteški vitez Stanko Novak.

Braslovški župan Tomaž Žohar, z ženo Moniko, je malteškim vitezom povedal, kako hudo preizkušnjo so doživeli njegovi občani ob zadnjih katastrofalnih poplavah. FOTO: Jožef Pavlič

Županu Tomažu Žoharju so pred slovesom zaželeli, da dobro reši zelo veliko težavo, ki ga je doletela ob poplavah, župniku msgr. Milanu Gosaku pa še mnoga leta med župljani Braslovč, ki v njegovi starosti lepo skrbijo zanj in Božji dom med njimi.


Kupi v trgovini

Zdrava, Marija!
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh