Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Skali smo gradili in obstali 120 let

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 15. 06. 2023 / 10:08
Oznake: Družba, Dogodek
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2023 / 10:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Skali smo gradili in obstali 120 let
Z rancami od Malečnika do Dupleka. FOTO: Anita Kirbiš

Na Skali smo gradili in obstali 120 let

V okviru praznovanja farnega in krajevnega praznika Petrovo so se v Malečniku že začele nekatere prireditve (likovna kolonija z razstavo del, šahovski turnir, kvalifikacijska tekma mladine v 2. SLO ligi, dogodki na Fontani vin z Medeni dnevi čebelarjev, Večer jagod in penine z glasbenimi gosti v župnijski kleti…), veliko pa se jih bo še zvrstilo vse tja do konca meseca, tudi svečane sv. maše in velika slovesnost na krajevni praznik Petrovo 29. junija, ki ga praznujejo od leta 1999 dalje.

Pretekli vikend je Rancarsko društvo Malečnik, ki je bilo leta 1965 ustanovljeno z namenom ohranjanja te tradicije, organiziralo vožnjo z rancami od Malečnika do Dupleka. Potniki preprostih lesenih plovil so neizmerno uživali na mirnih brzicah »stare« struge Drave in občudovali naravne lepote. Med rancarji je bil predsednik KS Malečnik Vlado Stože in ustanovni član ter predsednik Rancarskega društva, starosta, Franc Duh.

Ta vikend se je k praznovanju pridružilo tudi najstarejše kulturno društvo v MOM - Kulturno društvo (KD) France Marolt iz Malečnika, ki svoj visoki jubilej, 120 let, neprekinjenega delovanja obeležuje tudi v okviru prireditev ob Petrovem. V Glaserjevem salonu so pripravili dokumentarno razstavo »Na Skali smo gradili in obstali 120 let«. Dogodek je bil dobro obiskan, uvodoma je zapel sestav članov MoPZ Malečnik pod umetniškim vodstvom mag. Aleksandra Čonča in tudi Jože Protner ter Stanislav Kocutar sta nepogrešljiva ob takih priložnostih v Malečniku. S prisotnostjo so jih počastili predstavniki prijateljskega MePZ iz avstrijskega Lasnitztala in predsednik OI ZKD Maribor Matija Varl. 

Svečanost ob odprtju razstave. Od leve proti desni: predsednik KS V. Stožer, vodja OI ZKD Maribor M. Varl, T. Zorko, predsednik KD Malečnik in S. Valentan, žup. upravitelj. FOTO: Anita Kirbiš 

Z izbranimi besedami jih je nagovoril gostitelj, župnijski upravitelj, dr. Sebastijan Valentan. Kot zadnji je na slovesnosti spregovoril predsednik KD France Marolt Malečnik Teodor Zorko, ki je pripravil zgodovinski prerez delovanja društva vse od ustanovitve leta 1903 do danes ter se zahvalil mag. Lilijani Urlep iz Nadškofijskega arhiva, dr. Vlasti Stavbar iz Univerzitetni knjižnici Maribor ter vsem sodelavcem in donatorjem, ki so prispevali k uspešni organizaciji dogodka.

Povzemamo nekaj zanimivih zgodovinskih zapisov iz 120 letne zgodovine kulturnega društva Skala, danes KD France Marolt Malečnik, kjer je cerkev imela veliko kulturno- izobraževalno vlogo, tudi za ohranjanje slovenstva in slovenskega jezika. Več preberite v spodnji priponki. 

Najvidnejše prelomnice kulturnega društva Skala.docx

Skozi 120 letno delovanja kulturnega društva se je zvrstilo 17 predsednikov. Med še živečimi gre zagotovo omeniti čilega Ignaca Harba, ki je prav ta vikend praznoval 100. rojstni dan s sveto mašo v domači cerkvi. V Glaserjevem salonu so 100-letniku ob navzočnosti njegovih domačih čestitali: župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan, predsednik KAO RK Malečnik Ernest Šilec, predstavnica DU Malečnik Cvetka Krstič ter predsednik KD France Marolt Malečnik Teodor Zorko. Jubilant je praznovanje nadaljeval med čebelarji na posestvu Sončni raj, kjer so mu v čast in zahvalo za njegovo delo tudi med čebelarji, bil je več kot 20 let predsednik ČD v Malečniku, pripravili slovesnost in posadili simbol slovenstva – lipo, saj je edini čebelar stoletnik pri nas. Poslanico z dobrimi željami mu je poslala tudi predsednica RS Nataša Pirc Musar. 


Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh