Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Slovaškem konkretni načrti za Muzej žrtev komunizma

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 27. 06. 2012 / 16:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Slovaškem konkretni načrti za Muzej žrtev komunizma

Zamisel o ureditvi muzeja se je porodila članom Foruma krščanskih ustanov.

V Bratislavi bo morda še letos odprl vrata ‘Muzej zločinov in žrtev komunizma’. S tem bi ‘nadoknadili zamudo’, je dejal predsednik Združenja političnih zapornikov, kardinal in prejemnik Königove nagrade Anton Srholec, pri predstavitvi projekta v slovaški prestolnici. Za železno zaveso je bilo ‘veliko strahu, zla in krivic’ in na Slovaškem želijo ohraniti spomin na vse, kar se je dogajalo v času ‘komunističnega terorja’.

Zamisel o ureditvi tovrstnega muzeja se je leta 2010 porodila članom Foruma krščanskih ustanov. Okoli tri tisoč oseb je v ta namen podpisalo peticijo, tedanja predsednica vlade Iveta Radičova pa je zadolžila slovaško ministrstvo za kulturo, naj projekt tudi uresniči. Toda kabinet njenega naslednika Roberta Fica, ki je nedavno ponovno zasedel premierski stolček, ‘v izvedbi projekta ne vidi pravega smisla’, zato bodo muzej odprli brez državne podpore.

Rešeno pa naj bi bilo vsaj prostorsko vprašanje: cerkvena Visoka šola za zdravstvo in socialno delo svete Elizabete, katere vodja Vladimir Krcmery je nečak znanega slovaškega disidenta Silvestra Krcmeryja, organizaciji ‘Nevpadljivi junaki’, ki muzejski projekt vodi, za simbolno najemnino enega evra daje na razpolago nekdanji samostan križevniških redovnic v neposredni bližini vladne palače v Bratislavi.

Muzej bo predvsem mladim odprl oči in s pomočjo razstavnih eksponatov, uniform, književnih in umetniških del ter arhivskih dokumentov omogočil kritičen pristop do političnih razmer med leti 1948 in 1989. Tudi ‘tragična prizorišča’, kot sta denimo sedež policije ali pa mesto ‘svečnih protestov’ iz leta 1989, naj bi bili vključena v poučno razstavo. Mednarodno sodelovanje pa naj bi spodbudilo prepletanje socialnih mrež.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh