Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Slovaškem pričeli z razpravo o financiranju Cerkve

Objava: 07. 03. 2011 / 10:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Slovaškem pričeli z razpravo o financiranju Cerkve

Predsednik Slovaške škofovske konference, Stanislav Zvolensky, zavrača sistem cerkvenih davkov po nemškem ali avstrijskem vzoru.

V Republiki Slovaški se je minuli teden pričel uradni dialog o novi ureditvi finančnega odnosa med Cerkvami in verskimi skupnostmi ter državo. Slovaški minister za kulturo Daniel Krajcer, čigar liberalna stranka si je na letošnjih volitvah v narodni svet prizadevala za ločitev Cerkve in države, je ob tej priložnosti predstavnike vseh osemnajstih s strani države priznanih Cerkva in verskih skupnosti povabil na grad Cerveny Kamen.

Prvi rezultat srečanja je ustanovitev strokovne komisije, ki pa ne nastopa v javnosti. Po mnenju ministra Krajcerja to namreč ‘ni tema za politike, pač pa predvsem za strokovnjake’. Najmanj enkrat letno naj bi komisija rezultate svojih pogajanj predstavila na srečanju na najvišji ravni.

V osnovi so bili vsi udeleženci pripravljeni na dialog, vendar so že na začetku razprave jasno izrazili različne poudarke v razpravi. Tako je denimo bratislavski katoliški nadškof in predsednik Slovaške škofovske konference, Stanislav Zvolensky, izrazil nasprotovanje do cerkvenega davka po nemškem oz. avstrijskem vzorcu. Ta naj ne bi bil ne koristen ne sprejemljiv za katoliško Cerkev na Slovaškem, meni nadškof Zvolensky. Iz zakonsko predpisanih plačil bi namreč lahko prišlo do neprijetnega položaja, in sicer do vala izstopov iz katoliške Cerkve. Pri tem je Zvolensky opozoril tudi na izkušnje avstrijske in nemške Cerkve.

Nadškof je spomnil, da katoliška Cerkev že več let razpolaga z lastno skupino strokovnjakov, ki se ukvarjajo s tem vprašanjem, vendar se Cerkev ne bo umaknila iz razprave.

Generalni škof evangeličansko-luteranske Cerkve Miloš Klatik je spomnil, da se položaj na Slovaškem od drugih dežel ‘za železno zaveso’ razlikuje tudi po tem, da gre pri Slovakih za ‘popravo nekdanjih krivic’. Tudi minister Krajcer je opozoril na ‘nerešeno vprašanje cerkvenega premoženja in obnovo ter vzdrževanje cerkvenih spomenikov’, kar bo ravno tako potrebno vpeljati v razpravo.

Nadškof Zvolensky je ob koncu srečanja na gradu Cerveny
Kamen izrazil zadovoljstvo, da so razpravljalci z ministrom vendarle dosegli nekatera soglasja. Nenazadnje je minister izrazil pripravljenost Republike Slovaške, ‘da podpre obnovo kulturnih spomenikov v cerkveni lasti’.

Manjše Cerkve in verske skupnosti pa so izrazile številne pomisleke o umiku dosedanje prakse plačevanja duhovnikov in cerkvenih uslužbencev. Ta tema skrbi predvsem predstavnika judovske skupnosti Pavola Traubnerja. Če bi se na Slovaškem odločili za italijanski vzorec, po katerem naj bi cerkveni davek plačevali vsi državljani, ki pa bi svoj prispevek namenili Cerkvi ali cerkveni skupnosti po lastni izbiri, bi to lahko pomenilo propad njegove skupnosti. Njeni člani so namreč večinoma upokojenci visoke starosti, skupnost pa mora vzdrževati okoli sedemsto pokopališč in sto sinagog, ki so vse od druge svetovne vojne naprej v katastrofalnem stanju.

Na fotografiji: katedrala sv. Martina v Bratislavi
vir: Wikipedia

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh