Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na športnem srečanju v Monoštru tudi ministrica Jaklitscheva

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 10. 2021 / 19:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2021 / 19:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na športnem srečanju v Monoštru tudi ministrica Jaklitscheva
Ministrica dr. Helena Jaklitsch, nogometaši in drugi udeleženci prireditve. FOTO: USZS

Na športnem srečanju v Monoštru tudi ministrica Jaklitscheva

Tradicionalnega športnega srečanja slovenskih športnih zamejskih organizacij in društev iz zamejstva pod naslovom »Dobrodošli pri nas«, ki ga je v Monoštru izpeljala Zveza Slovencev na Madžarskem v sodelovanju s slovenskim Športnim društvom Sreberni Brejg iz Gornjega Senika, se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Športnega dogodka, šestega doslej in drugega pri rojakih iz Porabja, so se udeležili slovenski rojaki iz vseh štirih sosednjih držav: nogometna ekipa Zveze slovenskih športnih društev v Italiji, ekipa Slovenske športne zveze iz Celovca, ekipa Zveze Slovencev na Madžarskem in ekipa predstavnikov slovenske skupnosti iz Gorskega Kotarja na Hrvaškem.

Zmagovalka je bila slovenska beseda

V tekmovalnem delu je zmagala nogometna ekipa iz Gorskega Kotarja, še bolj kot merjenju moči pa je bilo srečanje namenjeno krepitvi medsebojnega sodelovanja in povezovanja ter izmenjavi izkušenj glede izzivov slovenskih športnih organizacij in društev v zamejstvu. Kot je dejal eden od udeležencev, je bila zmagovalka dogodka pravzaprav slovenska beseda.

Pomen športa pri ohranjanju slovenske identitete

Ob zaključku dogodka in podelitvi priznanj vsem sodelujočim ekipam je ministrica dr. Helena Jaklitsch izpostavila pomen športa pri ohranjanju slovenske identitete v slovenskem zamejskem prostoru.

Po srečanju še delovni sestanek

Po srečanju je ministrica opravila še delovni sestanek z zagovornico slovenske narodnosti v madžarskem parlamentu Eriko Koles Kiss in predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andrejo Kovacs. Dogodka se je udeležila tudi generalna konzulka v Monoštru Metka Lajnšček.

O ključnih izzivih Slovencev v Porabju

Pogovarjale so se o nadaljnjih aktivnostih nedavno potrjenega Programa za spodbujanje gospodarskega razvoja avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem, o pripravah na prihodnje zasedanje mešane slovensko-madžarske komisije za spremljanje sporazuma o zagotavljanju manjšinskih pravic med Slovenijo in Madžarsko ter o ključnih izzivih Slovencev v Porabju.

Nalaganje
Nazaj na vrh