Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podpisan program spodbujanja gospodarskega razvoja slovenske narodne skupnosti na Madžarskem

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 14. 09. 2021 / 10:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2021 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podpisan program spodbujanja gospodarskega razvoja slovenske narodne skupnosti na Madžarskem
Podpis dokumenta je ministrica Jaklitcheva označila za pomemben korak h krepitvi gospodarstva v Porabju. FOTO: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Podpisan program spodbujanja gospodarskega razvoja slovenske narodne skupnosti na Madžarskem

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch sta za obdobje 2021-2024 podpisala 2,1 milijona evrov vreden Program spodbujanja gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem.

Program bo namenjen razvoju gospodarske osnove na območju Madžarske, kjer delujejo slovenske narodnostne samoupravne skupnosti: Dolnji Senik, Števanovci, Gornji Senik, Verica-Ritkarovci, Andovci, Sakalovci in Monošter ki vključuje tudi mestni predel Slovenska ves.

Za turizem in kulturo

Po besedah ministra Počivalška vse veje programa zajemajo širše družbene razvojne aspekte, in sicer turizem, kulturo, spodbujanje naložb za mikro in mala podjetja. Dolgoročni cilj je ustvarjati nova delovna mesta in ohranjati obstoječa, vzpostavljati novo infrastrukturo ter povečati privlačnost območja.

Prvi del programa spodbuja turističnih in dopolnilnih dejavnosti ter razvoj lokalnih produktov na programskem območju, drugi del programa zajema promocijo območja tretji pa podporo pri izvajanju programa, poroča Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Nepovratna sredstva

Prvi ukrep samostojnih podjetnikom, mikro in majhnim podjetjem dodeljuje nepovratna sredstva za povečanje njihovih proizvodnih zmogljivosti, dviguje tehnološko opremljenosti in boljšo izkoriščenost obstoječih zmogljivosti, pri čemer je pogoj za dodelitev sedež podjetja na programskem območju. Za ta ukrep bo v programskem obdobju namenjenih skupno 690.000 evrov.

Krepitev gospodarstva za obstoj slovenske manjšine

Za izvajanje aktivnosti program v letu 2021 območju namenja 30.000 evrov, leta 2022 750.000 evrov, 2023 - 790.000 evrov in zadnje leto 530.000 evrov. 

Ministrica Helena Jaklitsch je podpis dokumenta označila za pomemben korak k krepitvi gospodarstva v Porabju, ki je ključen za obstoj slovenske manjšine, saj »močno gospodastvo pomeni tudi samozavestnejšo manjšino

To s seboj prinese tudi večjo skrbi za jezik in razvoj potenciala na kulturnem področju. Ministrica je kot dober primer projekta izpostavila tudi postavitev slovenske vzorčne kmetije v Porabju, ki je kot struktura pričela tudi krepiti slovensko narodno identiteto kot tudi identiteto področja, kjer stoji.

Skupni projekt štirih akterjev

Program je pripravilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Zvezo Slovencev na Madžarskem, Uradom Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu in Razvojna agencija slovenska krajina Monošter. Aktivnosti iz programa bo izvajala Zveza Slovencev na Madžarskem in sicer na podlagi pogodb med MGRT in Zvezo Slovencev na Madžarskem.

Nalaganje
Nazaj na vrh