Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesnost ob 101. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 07. 2021 / 07:24
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2021 / 07:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesnost ob 101. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu
Narodni dom so 13. julija 1920 napadli in požgali italijanski nacionalisti ter fašisti. FOTO: FB Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Slovesnost ob 101. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu

V Trstu je včeraj zvečer potekala spominska svečanost ob 101. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu. Zbrane je nagovorila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Dogodek je pripravila Fundacija Narodni dom v sodelovanju z obema krovnima organizacijama Slovencev v Italiji, Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo in Svetom slovenskih organizacij. Ob tej priložnosti so predstavili tudi knjigo »Ogenj, ki je zajel Evropo. Narodni dom v Trstu 1920-2020«, ki je letos izšla pri Cankarjevi založbi. 


Simbol slovenstva v Trstu

Narodni dom v Trstu je bil osrednja kulturna ustanova tržaških Slovencev v večnamenskem poslopju na ulici Filzi 14. Zgradili so ga v letih od 1901 do 1904 po načrtih arhitekta Maksa Fabianija. Med svojim delovanjem je gostil številne slovenske organizacije, med njimi društvi Sokol in Edinost. Imel je tudi dvorano, v kateri so prirejali predavanja, koncerte, predstave, zborovanja in druge prireditve, pa tudi hranilnico, kavarno in hotel. Bil je pomemben simbol slovenske navzočnosti v Trstu.




Kupi v trgovini

Povojni Slovenci v Argentini
Zgodovina
30,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh