Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na srečanju družin papež spodbudil k solidarnosti med generacijami

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 10. 2013 / 20:24
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na srečanju družin papež spodbudil k solidarnosti med generacijami

Na srečanju družin papež spodbudil k solidarnosti med generacijami

Sirska družina, ki je prebegnila v Jordanijo, in družina z Lampeduse sta pričevali o dramatičnih izkušnjah.

Papež Frančišek je na velikem srečanju družin v Vatikanu vse prisotne spodbudil k večji solidarnosti med generacijami. Vsaka družina je vključena v zgodovino nekega ljudstva in ne bi mogla obstajati brez prejšnjih rodov, je sveti oče dejal minulo soboto zvečer pred okoli 100.000 zbranimi romarji iz 75 držav, ki so se zbrali na Trgu sv. Petra. Sobotno srečanje je bilo eno izmed vrhuncev družinskega romanja minuli konec tedna, ki je v okviru leta vere v italijansko prestolnico privabilo številne družine z vsega sveta. Srečanje so zaznamovali glasba in petje, predvsem pa osebna pričevanja družin iz različnih kulturnih okolij, tudi s kriznih in vojnih območij.

Papež Frančišek je na Trg sv. Petra prispel v spremstvu otrok z vseh celin, ki so v rokah držali pisane balone. Preden je sedel na svoje mesto, se je sveti oče nekaj časa zadržal v pogovoru s skupino starejših romarjev.Poseben pozdrav je nadškof Vincenzo Paglia, predsednik Papeškega sveta za družino, ob začetku srečanja namenil družinam iz s trpljenjem prežete Sirije. »Drage sirske družine, drage matere, ljubi otroci, ljubi stari starši v Damasku, Alepu, v celotni Siriji, objemamo vas, ves trg vas objema!«, je zaklical med glasnim ploskanjem vseh prisotnih. Nato je neka sirska družina, ki je prebegnila v Jordanijo in tam živi ob podpori Karitas, pričevala o svoji izkušnji in povedala, kako živi v nenehnem strahu za vse sorodnike, ki so ostali v domovini. Tudi družina z italijanskega »begunskega« otoka Lampedusa in eden izmed beguncev so pričevali o svojih dramatičnih izkušnjah, pa tudi o prejeti pomoči.

Papež Frančišek je v nagovoru opozoril na težak položaj številnih družin. »Občutil sem trpljenje družin, ki živijo v revščini in sredi vojne. Prisluhnil pa sem tudi mladim, ki si želijo poročiti, pa četudi jih spremlja na tisoče težav«, je dejal med nenehnim ploskanjem množice. Življenje je pogosto naporno, delo predstavlja napor, prav tako tudi iskanje dela. Toda kar je v življenju najtežje, je pomanjkanje ljubezni, je dejal papež. »Težko je, če nisi deležen nasmeha, če nisi sprejet, tudi med zakonci in v družini. Brez ljubezni je vsak napor še dosti težji.« Obenem je sveti oče opozoril na osamljene in ostarele, pa tudi na družine, ki se soočajo s potrebami po posebni negi.

Papež Frančišek je v nagovoru posebej izpostavil zakrament zakona. To ni zgolj lep obred, ki naj bi »okrasil« življenje. Zakonci potrebujejo milost zakramenta, da bi skupaj lahko izpolnjevali naloge starševstva in življenjskih spremljevalcev tako v dobrem kot v slabem. Ne smejo se izolirati, ne smejo se izogibati odgovornosti, ampak morajo pred Bogom in družbo sprejeti svojo odgovornost, je opozoril papež.Za to zakonci in družine potrebujejo Božjo pomoč, da bi »skupaj v zaupanju napredovali, si vsak dan vzeli čas drug za drugega in si vsakodnevno odpuščali«, je v nagovoru družinam poudaril sveti oče.






Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh