Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na mednarodni športni prireditvi narobe izobesili zastave

Za vas piše:
K. Z.
Objava: 09. 08. 2022 / 15:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2022 / 15:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na mednarodni športni prireditvi narobe izobesili zastave
Izobešenje zastav na dogodku Beach Pro Tour Futures Ljubljana na Kongresnem trgu v Ljubljani. FOTO: Matija Kenda

Na mednarodni športni prireditvi narobe izobesili zastave

Konec julija je v Športnem parku Ludus Črnuče in na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala svetovna serija v odbojki na mivki Volleyball World Beach Pro Tour Futures. Dogodek ni ostal neopažen pri društvu Heraldica Slovenica, ki je opozorilo na nepravilno izobešanje zastav na tem mednarodnem dogodku.

»Veseli nas, ker se zavest o pravilnem izobešanju zastav in ravnanju z njimi izboljšuje. Vedno, ko po zaslugi odličnih slovenskih športnikov zaplapola slovenska zastava, to z veseljem poudarjamo in delimo z javnostmi, saj se zavedamo, da je šport eden glavnih promotorjev Slovenije in slovenske zastave nasploh,« so v odprtem pismu, naslovljenem na Odbojkarsko zvezo Slovenije, zapisali v društvu, ki skrbi za negovanje zastavoslovne in grboslovne tradicije ter ozaveščajo državljane Slovenije o pravilni rabi državne zastave.

V nadaljevanju pisma pa: »Toliko bolj pa nas razžalosti, ko se srečamo s primeri izobešanja, kot smo ga zaznali na športni prireditvi svetovne serije v odbojki na mivki Beach Pro Tour Futures Ljubljana.« Nepravilen je bil tako vrstni red izobešanja zastav, prav tako je bila napačno izobešena tudi slovenska zastava, so opozorili v društvu, ki mu predseduje Aleksander Hribovšek.

Po neuradni informaciji, ki so jo v društvu pridobili s strani enega od organizatorjev, je bilo takšno izobešanje zahtevano s strani Mednarodne odbojkarske zveze.

Pri društvu Heraldica Slovenica poudarjajo, da v Republiki Sloveniji ni organizator tisti, ki določa vrstni red zastav, tudi v primeru, če gre za mednarodno športno zvezo. »Veljavni zakon je tisti, ki določa, kako se zastave na ozemlju Republike Slovenije smejo izobešati. Morebitna navodila tujega (so)organizatorja tako ne morejo biti izgovor za kršenje slovenskega zakona,« poudarjajo v odprtem pismu.  

»Izobešene zastave namreč izrecno nasprotujejo več pravilom in so v izrecnem nasprotju z veljavnim Zakonom o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Uradni list RS, št. 67/94). Vrstni red zastav je popolnoma napačen, poleg tega pa je tudi nameščanje zastave Slovenije po daljši stranici v nasprotju z veljavnim zakonom,« pojasnjuje društvo Heraldica Slovenica. 

Zastave bi morale biti v skladu z zakonom in uveljavljenimi zastavoslovnimi pravili izobešene v sledečem vrstnem redu (od leve proti desni z vidika gledalcev):

  1. zastava Republike Slovenije,
  2. zastave tujih držav (če jih je več, so razvrščene po slovenskem oziroma angleškem ali drugem abecednem redu) in 
  3. zastave organizatorjev prireditve (v skladu z dogovorjeno hierarhijo organizacij, ki organizirajo prireditev).

FOTO: Facebook Heraldica Slovenica

V pismu, pot katerim sta podpisana kancler društva Anže Hobič in predsednik Aleksander Hribovšek, so opozorili, da so že pred časom pripravili spletno stran, kjer na enostaven in grafičen način ponazarjajo pravilno izobešanje zastav. Kot so zapisali, si lahko tam »vsak organizator športne prireditve na jasno ponazorjenih primerih ogleda primere pravilnega izobešanja«, v primeru dilem pa so člani društva na voljo za pojasnila.

Nalaganje
Nazaj na vrh