Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na tisoče judov je papeža Pija XII. prosilo za pomoč

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 05. 2021 / 12:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2021 / 12:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na tisoče judov je papeža Pija XII. prosilo za pomoč

Na tisoče judov je papeža Pija XII. prosilo za pomoč

Zgodovinarji v vatikanskih arhivih odkrili 15.000 pisnih prošenj Judov iz vse Evrope.

Papež Pij XII. FOTO: Vatican Media

Nemški zgodovinar Hubert Wolf je v vatikanskih arhivih odkril okoli 15.000 prošenj oz. peticij Judov iz vse Evrope, ki so se zaradi preganjanja s strani nacionalsocialistov po pomoč obrnili na papeža Pija XII., poroča avstrijski Kathpress. »Ta pisma so izjemni dokumenti, pretresljive priče preganjanja, stiske in groze, ki se je dogajala med nacionalsocialistično prevlado,« je Hubert Wolf povedal v pogovoru za nemško revijo Herder Korrespondenz.

Sveti sedež se je vedno, ko je bilo mogoče, na te klice po pomoči odzval, je pojasnil Wolf – bodisi »z denarjem, hrano ali začasnim bivališčem«. Papež je včasih lahko pomagal tudi pri prizadevanjih za pridobitev vize ali denarja za dolgo ladijsko plovbo, da so se ljudje izognili deportaciji v koncentracijski taborišče. Viri dokazujejo, da je Pij XII. »nemalo peticij« prebral tudi osebno in nato sam sprejel odločitev o načinu pomoči.

Skupina Judov je s Portugalske želela prebegniti v Brazilijo

Wolf se je izrecno poglobil v prošnje skupine Judov, ki so s Portugalske želeli prebegniti v Brazilijo. Pri njih se je papež osebno potegoval za pridobitev potovalnega vizuma. Vatikanski veleposlanik na Portugalskem je skupino, med njimi tudi otroke, osebno pospremil v lizbonsko pristanišče, od koder so nato varno odpotovali v Rio de Janeiro.

Hubert Wolf obenem poudarja, da je trenutno še prezgodaj za oceno, ali bi bilo treba ravnanje Pija XII. v obdobju nacionalsocializma povsem na novo ovrednotiti. Prepričan pa je, da je treba podobo papeža Pija XII. gotovo slikati z različnih zornih kotov, »kar dandanes tudi pogosto počnemo«.

Vse prošnje bodo objavljene na spletu

Dokumenti, ki jih je Wolf odkril s pomočjo ekipe sodelavcev, so iz arhivov o pontifikatu Pija XII. (1939-1958), ki jih je Vatikan pred letom dni dal na voljo raziskovalcem. Ocene in vrednotenje omenjenih pisnih prošenj in celotnega, na novo dostopnega arhivskega gradiva so še na začetni stopnji, je pojasnil Wolf.

Zgodovinar je napovedal, da bo vse prošnje Judov iz arhiva zbral in objavil na spletu. Zaželjeno bi bilo, da bi ob tem raziskali čim več življenjskih zgodb avtorjev omenjenih pisem, je dejal Wolf, za kar pa bo potrebna pomoč »zainteresiranih državljanov«.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh