Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Trgu sv. Petra letos znova slovenska smreka?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 24. 09. 2020 / 08:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2020 / 09:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Trgu sv. Petra letos znova slovenska smreka?

Na Trgu sv. Petra letos znova slovenska smreka?

Slovenija naj bi priskrbela 30 metrov visoko drevo, kot simbol 30. obletnice plebiscita.

Foto: arhiv Družine

Trg sv. Petra v Vatikanu naj bi ob letošnjem božiču znova krasilo slovensko božično drevo. Kot poroča Radio Ognjišče, je bilo včeraj med vladnimi gradivi v obravnavi tudi besedilo o »nameravani postavitvi slovenskega božičnega drevesa na Trgu svetega Petra v Vatikanu konec leta 2020«.

V besedilu, objavljenem na spletni strani gov.si, je zapisano, da imata »Republika Slovenija in Sveti sedež sorodne poglede na vrsto globalnih vprašanj, vseskozi nas povezujejo prijateljski odnosi ter reden in konstruktiven dialog, kar je poudarjeno tudi v strategiji slovenske zunanje politike«.

V nadaljevanju piše: »Slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu je z depešo VVA200058 z dne 4. 5. 2020 Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije in Ministrstvo za zunanje zadeve obvestilo, da je bila sprejeta skoraj desetletje stara slovenska pobuda o postavitvi slovenskega božičnega drevesa na Trgu svetega Petra v Vatikanu konec letošnjega leta. Naknadno je bila, zaradi vsebine depeše, 16. 7. 2020 depeša poslana tudi na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V tem času so bili že opravljeni tudi prvi neformalni pogovori na vladni ravni v smeri realizacije projekta. Postavitev božičnega drevesa in spremljajoči promocijski dogodki bodo odlična promocija Slovenije, predvsem v luči predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. Slovenija že sodeluje v triu predsedstva, ki se je začelo s predsedovanjem Nemčije v drugi polovici 2020, in se bo nadaljevalo s predsedovanjem Portugalske v prvi polovici 2021

»Dogodek bo tudi priložnost za promocijo Slovenije kot Evropske regije gastronomije v letu 2021 ter širšo promocijo Slovenije kot zelene, kreativne in pametne destinacije. Pozitiven bo tudi učinek na širše gospodarstvo, saj bomo s finančnimi sredstvi, namenjenimi okraševanju božičnih dreves, podprli slovenske rokodelce, ki se ukvarjajo z izdelavo tovrstnega okrasja, s sredstvi, namenjenimi za kulturni program, pa bomo podprli slovenske kulturne izvajalce. Ob dogodku bodo, glede na udeležbo na slovenski strani, predvidoma organizirani bilateralni pogovori z najvišjimi predstavniki Svetega sedeža,« še piše na spletni strani vlade, ki mora dokončno odločitev sprejeti na seji.

Kakšna naj bi bila smreka?

Slovenija naj bi za okrasitev Trga sv. Petra zagotovila eno večjo smreko (Picea abies), primerno za božično drevo. Običajno je drevo, ki stoji ob jaslicah na Trgu sv. Petra, visoko med 24 in 26 metri. Če bo mogoče, bo Slovenija priskrbela 30 metrov visoko smreko, ki naj bi simbolno predstavljala 30. obletnico plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti države. Slovenija bo zagotovila tudi 36 manjših okrasnih smrek, visokih od 1,5 metra do 6 metrov. Manjša okrasna drevesa bodo postavljena v uradnih prostorih Svetega sedeža in drugih prostorih na območju Vatikana, vladno besedilo povzemajo pri Radiu Ognjišče.

Kdo naj bi izdelal okraske?

Izdelovanje okrasja za osrednje božično drevo, ki bo stalo na Trgu sv. Petra, in za najvidnejša oziroma z vidika vatikanskih prostorov najpomembnejša manjša drevesa bo vlada zaupala izkušenim rokodelcem, ki lahko v tako kratkem časovnem obdobju zagotovijo ustrezne in oblikovalsko kakovostne lesene okraske. Druge okraske naj bi izdelali na organiziranih strokovnih delavnicah, na katerih bi sodelovalo več generacij ter tako pripravam in dogodku dalo širšo medgeneracijsko noto, ki jo v časih epidemije koronavirusne bolezni 19 človeštvo še kako potrebuje. Izdelani okraski bodo iz naravnih materialov in bodo odražali našo bogato kulturno dediščino, še poroča Radio Ognjišče.

Kdaj bo božično drevo osvetljeno?

Slovesnost ob osvetlitvi božičnega drevesa je predvidena med 7. in 10. decembrom 2020 v večernih urah. Del slovesnosti, ki bo namenjen slovenskemu božičnemu drevesu, bo poleg govorcev iz civilnega in cerkvenega življenja, vključeval tudi kulturni program, ki naj bi trajal okoli 45 minut.

Pobuda za novo slovensko smreko v Vatikanu je bila sicer izražena že pred nekaj leti, vendar doslej žal (še) ni bila uresničena. Morda bo letos drugače?

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh