Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na trgu sv. Petra že postavljajo jaslice

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 12. 2013 / 17:33
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na trgu sv. Petra že postavljajo jaslice

Na trgu sv. Petra že postavljajo jaslice

V letošnjem letu figurice, ki predstavljajo Jezusovo rojstvo, Vatikanu podarja neapeljska nadškofija.

Na trgu sv. Petra v Vatikanu danes pričenjajo postavljanje tradicionalnih jaslic. V letošnjem letu figurice, ki predstavljajo Jezusovo rojstvo, Vatikanu podarja neapeljska nadškofija, kot so sporočili z governatorata Vatikanske države. O stroških in velikosti jaslic zaenkrat še niso poročali.

Neapelj je po vsem svetu znan po svoji jaslični umetnosti. Postavitev pripravljajo delavci z oddelka za tehnične službe Vatikanskega governatorata. Predstavitev in »odprtje« jaslic je običajno predvideno na sveti večer.

O stroških postavljanja jaslic na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je pojavilo precej ugibanj v luči Vatileaks afere leta 2012. V enem izmed takratnih razkritih dokumentov je nekdanji glavni tajnik governatorata, nadškof Carlo Maria Vigano, po novem nuncij v Washingtonu, vatikanski upravi očital korupcijo, zaradi katere naj bi se stroški za jaslice leta 2009 povzpeli na 550.000 evrov. Vatikan je njegove očitke odločno zavrnil.

V preteklem letu so stroški jaslic z okoli 100 figurami, ki jih je Vatikanu podarila južnoitalijanska pokrajina Basilicata, po vatikanskih navedbah znašali 90.000 evrov, denar pa naj bi darovali različni pokrovitelji. Za postavitev jaslic naj bi Vatikan plačal 22.000 evrov.

6. decembra naj bi na Trgu sv. Petra postavili tudi tradicionalno božično smreko – 25 m visoko drevo letos prihaja iz bavarskega Waldmünchna. Slovesno prižiganje lučk med avdienco s papežem Frančiškom je predvideno v petek, 13. decembra.





Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh