Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na univerzah ostaja učni jezik slovenščina

Za vas piše:
STA
Objava: 04. 11. 2016 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na univerzah ostaja učni jezik slovenščina

Odbor DZ za izobraževanje je obravnaval in sprejel dopolnila k predlogu novele zakona o visokem šolstvu.

Odbor DZ za izobraževanje je v četrtek, 3. novembra, obravnaval in sprejel dopolnila k predlogu novele zakona o visokem šolstvu. Po štirih urah razprave, ki se je v glavnem vrtela okoli učnega jezika, so poslanci črtali sporni člen, ker o njem ni bilo doseženega soglasja stroke. Tako na univerzah za zdaj ostaja vse po starem oz. učni jezik ostaja slovenski.

Na seji odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino sta Marko Snoj z Inštituta za slovenski jezik Fran Ramovš in Manca Erzetič z Inštituta Nove revije poudarila, da se morajo javni izobraževalni programi, financirani iz proračuna, izvajati v slovenskem oz. domačem jeziku. Zavzela sta se za umik prvega člena predloga, ki je pod drugačnimi pogoji kot doslej predvideval uvajanje tujih učnih jezikov oziroma angleščine. Po njunem mnenju bi namreč ta člen med drugim kršil jezikovno resolucijo. Rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik se ni želel spuščati v razpravo o smiselnosti uporabe tujih jezikov na univerzah. Je pa izrazil prepričanje, da bodo morale generacije, ki se rojevajo, znati vsaj tri oz. pet jezikov in eden izmed teh je slovenščina. Rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik pa je opozoril, da se po nepotrebnem izhaja iz predpostavke, da se na univerzah ne uči slovensko. "Poslanstvo univerze je odpiranje v svet," je poudaril in dodal, da je to uresničljivo tudi s tujim, in ne le slovenskim jezikom. Opozoril je, da Slovenijo zapušča vedno več srednješolcev, ki se po zaključeni šoli odpravijo v tujino. Zapiranje v resnici škodi širjenju slovenščine in slovenske kulture, je prepričan.

A javne razprave in izpostavljene dileme o predlaganem členu novele so prepričale tudi vlado in koalicijo, ki sta presodili, da pri tem členu ne bosta vztrajali in da bosta z dopolnilom predlagali njegovo črtanje.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh