Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na upravno enoto prek video klica

Za vas piše:
A. R.
Objava: 14. 02. 2022 / 14:32
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2022 / 14:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na upravno enoto prek video klica
Prek virtualnega okenca upravnih enot je v poskusni fazi možno opraviti tri storitve. FOTO: MJU Twitter

Na upravno enoto prek video klica

Na upravnih enotah začenjajo s pilotnim projektom Virtualno okence upravnih enot, v okviru katerega je mogoče določene storitve na upravnih enotah opraviti preko video klica.

Javna uprava želi strankam čim bolj približati svoje storitve, zato uvaja sodobne digitalne rešitve, ki predstavljajo poenostavitev v poslovanju in prihranek časa. Eden takšnih projektov je Virtualno okence upravnih enot. Ta omogoča, da določene storitve javne uprave varno in hitro opravimo kar prek spleta.

Uporabnikom virtualnega okenca tako ne bo treba več fizično na upravno enoto, temveč bodo storitev lahko opravili na daljavo prek video klica. Gre za podoben princip kot je portal e-uprava, le da virtualno okence uporabniku omogoča video komunikacijo z javnim uslužbencem. »Tako se bomo na najboljši način približali storiti v živo,« je na novinarski konferenci pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Ne le upravne enote, tudi CSD-ji, občine ...

Gre za pilotni projekt, ki ga od novembra lani poskusno izvajata upravni enoti Ljutomer in Domžale in sta na ta način doslej opravili 24 obravnav. Če bodo izkušnje iz te faze dobre, bodo v prihodnjih mesecih virtualno okno postopno uveljavili še v drugih upravnih enotah. Nameravajo pa ga vpeljati tudi v druge državne organe, kot so centri za socialno delo, občine ipd.

 »V naslednjih tednih in mesecih bomo tako na podlagi odzivov državljanov in uslužbencev upravnih enot nadgrajevali to rešitev tako v tehničnem kot tudi organizacijskem smislu. Pri tem bo seveda na prvem mestu varnost storitve,« je dejal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Na video klic potrebna prijava

Stranke se lahko na video klic z uslužbencem upravne enote naročijo preko portala eUprava, izbrano storitev pa lahko opravijo od doma. V pilotni fazi bodo lahko državljani preko varne avdio-video povezave v aplikaciji Microsoft Teams dostopali do splošnih informacij, različnih potrdil iz evidenc in informacij o fazi postopka.

Ker vsi državljani nimajo ne znanja ne orodij za opravljanje takšnih storitev preko spleta, je vlada prejšnji teden potrdila predlog Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katerim bodo zagnali največji program e-opismenjevanja pri nas. Ta predvideva digitalne bone, namenjene mladim ter starejšim od 55 let za lažji nakup opreme. Na voljo pa bodo tudi brezplačni tečaji digitalnih veščin.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh