Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Vinskem sejmu tudi založba Družina

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 05. 09. 2014 / 10:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Vinskem sejmu tudi založba Družina

Na Vinskem sejmu tudi založba Družina

Založba Družina predstavlja knjigo nemškega benediktinca, p. Anselma Gruna, Vino, darilo neba in zemlje.

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je od 4. do 6. že 50. mednarodni vinski sejem Vino Ljubljana. Na njem sodeluje več kot 200 razstavljavcev, med njimi so predvsem vinarji iz Slovenije in tujine. Svojo stojnico pa ima tudi založba Družina, ki predstavlja knjigo nemškega benediktinca, p. Anselma Gruna, Vino, darilo neba in zemlje. Izdana je bila lani ob martinovem.

 

Vse dni sejma gostinski lokali v središču Ljubljane ponujajo kozarec rujne kapljice in prigrizke. V okviru vzporednega dogodka Festival okusov pripravljajo še kuharske šove z vrhunskimi mojstri, zanimiva predavanja in delavnice, povezane z vini in kulinariko. Svoje specialitete ponujajo kulinarični mojstri iz Slovenije, Hrvaške in Italije.
 


Festival Nostalgija pa skrbi za vzdušje iz konca 19. in začetka 20. stoletja. V trgovini z mešanim blagom so starinski izdelki, kot so blagajna, tehtnica, bomboni, keksi, marmelade, kava, kozmetika, oblačila in obutev, sesalniki, televizorji, radijski aparati ipd., ter reklamne table in plakati iz takratnega obdobja. Poleg tega si je mogoče ogledati starinsko sejno družabno sobo in kavarno, marketinški muzej z muzejsko zbirko slovenskih oz. jugoslovanskih blagovnih znamk (Cockta, Šumi, Kolinska, Kraš, Kandit, Bizjak, Union, Zlatorog, Nivea, Solea, Ilirija idr.). Razstavljeni so še starinska Petrolova bencinska črpalka s starinskimi izdelki, starodobni avtomobili predvojnih modelov in ameriški avtomobili iz obdobja zlatih 50. in 60. let, stara kolesa in oprema, vespe in skuterji, ter otroške igrače in vozički. Zvečer pa se zavrtite v ritmu swinga in rock’n’rolla.
 


Na sejmu je mogoče vino ne le okušati, temveč ga tudi kupiti. Že pred sejmom pa je bil v torek, 2. septembra, slavnostni obred odpiranja soda pred Slovensko filharmonijo, poleg tega pa so se obiskovalci prešerno zabavali ob degustaciji vin in glasbi v živo, v sredo pa so nagrajenci 56. mednarodnega ocenjevanja vin, ki je bilo konec junija, prejeli priznanja.
 


V četrtek so se obiskovalci izobrazili o kulturi pitja vina, posledicah pretiranega pitja alkohola, predvsem pri mladih, nato pa so se znani obrazi preizkusili v poznavanju kulinarike. Danes, v petek, 5. septembra, o vinogradništvu govorijo ženske, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo, sledi pa koncert Veselih Štajerk ob 20. obletnici delovanja.
 
Vstopnina na vinski sejem je šest evrov, za mlade in upokojence pa štiri evre. Ob tem pa vsi obiskovalci prejmejo še degustacijski kozarec, tri degustacijske kupone in sejemski katalog. Tisti, ki boste kupili vsaj šest steklenic vina, boste dobili povrnjene stroške parkiranja.

Fotografije: Tatjana Splichal
 
 

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh