Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na voljo seznam Jakobovih cerkva na območju Alpe-Adria

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 07. 2014 / 07:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na voljo seznam Jakobovih cerkva na območju Alpe-Adria

Na voljo seznam Jakobovih cerkva na območju Alpe-Adria

Predstavljena nova brošura o krščanstvu na ozemlju treh dežel.

V Celovcu so predstavili brošuro s seznamom »Jakobovih cerkva na Koroškem, v Sloveniji in Furlaniji«. Knjižico z omenjenim naslovom je izdal tiskovni urad krške škofije, na 72 straneh pa je predstavljenih 27 cerkva na območju treh dežel, skupaj s potekom Jakobove poti v teh krajih. Brošura prinaša podrobne podatke o gradbeni in umetnostni zgodovini Jakobovih cerkva, vsebuje pa tudi pregledni zemljevid z označenimi vsemi omenjenimi kraji.




Knjižico so v Celovcu predstavili minuli teden, gre pa za enajsto v seriji brošur o krščanstvu na območju Alpe-Adria in je uporabnikom na voljo brezplačno.

»Romanje ne pozna deželnih in državnih meja, ampak med seboj povezuje narode in presega vsakršne meje«, v uvodu v brošuro poudarja krški škof Alois Schwarz. V dokaz tej trditvi krška škofija tudi pripravlja serijo knjižic o krščanstvu. Jakobove cerkve »se kot biserna ogrlica kulture nizajo po občudovanja vredni pokrajini na območju Alp in Jadranskega morja«, je zapisal krški škof.

Na območju Alpe-Adria je veliko cerkva posvečenih svetemu apostolu Jakobu, ki velja za zavetnika romarjev. Njegov grov v Santiagu de Composteli se je v srednjem veku poleg Rima in Jeruzalema razvil v tretji osrednji cilj krščanskih romanj, Jakobova romarska pot, ki po številnih trasah vodi širom po Evropi, pa sodi med najbolj znane romarske poti na svetu.

Na avstrijskem Koroškem stoji 42 cerkva, posvečenih apostolu Jakobu, sedem izmed njih najdemo neposredno ob romarski poti. V brošuri so predstavljena vsa svetišča, vključno s podružnično cerkvico v Rabensteinu, ki je v zasebni lasti.

V Sloveniji je apostolu Jakobu posvečenih 67 cerkva. Vse, predstavljene v omenjeni brošuri, stojijo ob romarski poti, ki iz Zagreba preko Slovenije pelje v Trst. V Furlaniji Jakobova pot ni posebej označena, izmed okoli 20 cerkva na območju pa jih je v brošuri predstavljenih sedem.

Brošura z naslovom »Jakobove cerkve na Koroškem, v Sloveniji in Furlaniji« je brezplačno na voljo v vseh župnijah krške škofije.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (I. Ž.) / splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh