Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Vrhniki položili temeljni kamen za enoto dnevnega varstva

Za vas pišejo:
Marko Mesojedec, Tereza Mohar
Objava: 22. 07. 2021 / 10:13
Oznake: Družba, Dogodek
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2021 / 07:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Vrhniki položili temeljni kamen za enoto dnevnega varstva
Narejen je prvi korak do enote dnevnega varstva. FOTO: arhiv DU Vrhnika

Na Vrhniki položili temeljni kamen za enoto dnevnega varstva

V potrebi po skrbi za starejše so na Vrhniki, na mestu stare vojašnice, položili temeljni kamen za izgradnjo enote dnevnega varstva v okviru Doma upokojencev Vrhnika.

Položitve temeljnega kamna sta se udeležila tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj ter minister za obrambo Matej Tonin. 

Za več informacij smo se obrnili na DU Vrhnika. Odgovarja Janja Malis, strokovna sodelavka DU Vrhnika. 

»Glavni cilj investicijskega projekta izgradnje nove enote za zagotavljanje dnevnih oblik varstva za osebe starejše od 65 let je vlaganje in posledično izboljšanje kakovosti skupnostnih, neinstitucionalnih storitev oskrbe starostnikov z namenom krepitve deinstitucionalizacije v Sloveniji t.j. zagotovitev ustrezne infrastrukture, ki bo omogočala dnevno varstvo starostnikov, ki potrebuje neposredno osebno pomoč in nego, zagotovitev kakovostne socialno varstvene infrastrukture in programov za zagotovitev boljše socialne vključenosti starostnikov na lokalni, regionalni in državni ravni, zagotovitev varnega bivanja in kakovostnega preživljanja prostega časa starostnikov z zadovoljevanjem njihovih osnovnih potreb, omogočanje čim daljšega življenja starostnikov v domačem okolju s svojci ter tudi razbremenitev svojcev in družinskih skrbnikov,« pojasnjujejo pri DU Vrhnika. 

»Izvedba projekta bo tako pospešila skladen socialni, družbeni, okoljski in tudi gospodarski razvoj, z zagotavljanjem visoke življenjske ravni in kakovosti zdravja ter bivalnega okolja in s tem dviga življenjskega standarda starostnikov kot tudi vsega lokalnega prebivalstva. Pripomogla bo h krepitvi sodelovanja med institucijami in nevladnimi organizacijami za povečanje socialne vključenosti in dostopnosti do storitev na lokalni ravni, ki bodo prispevale k povečevanju vključenosti starostnikov v ustrezne programe.«

Projekt ima izjemno podporo tako Občine Vrhnika kot tudi v širšem lokalnem okolju. FOTO: Arhiv DU Vrhnika.

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Ocenjena vrednost projekta je 1.537.852,00 eur, od tega bo 717.383,00 eur zagotovljenih iz namenskih sredstev EU in ESRR ter namenskih sredstev SLO udeležbe v EU politiki. Razliko višine ocenjene vrednosti projekta pa bo zagotovil Dom upokojencev Vrhnika iz lastnih sredstev iz prihrankov preteklih let,« pojasnjuje Janja Malis in dodaja: »Skladno s terminskim načrtom izvedbe projekta smo 27. maja 2021 objavili razpis za izbiro izvajalca gradnje in 15. julija 2021 podpisali pogodbo z izbranim izvajalcem gradnje GITRI d.o.o. Novo enoto dnevnega varstva Vrhnika je potrebno zgraditi do oktobra 2022.« 

Enota bo namenjena zagotavljanju dnevnega varstva starejših za 12 oseb.

Dom upokojencev Vrhnika trenutno omogoča 242 namestitvenih kapacitet v eno in dvoposteljnih sobah ter petih triposteljnih sobah, ki so namenjene stanovalcem v najzahtevnejši zdravstveni negi in oskrbi. 

»Dom razpolaga s 6.650 m2 notranjih in približno toliko tudi zunanjih površin. Stanovalci so glede na svoje potrebe po zdravstveni in socialni oskrbi razvrščeni v oskrbo in zdravstveno nego skladno z njihovimi potrebami in zdravstvenimi stanji, večina stanovalcev je v zahtevnejši zdravstveni negi in oskrbi. Dom pri svojem delovanju in izvajanju storitev ves čas v okviru možnosti poskuša slediti zastavljenim ciljem, predvsem kvalitetno izvajati svoje storitve in osnovno dejavnost ter slediti usmeritvam in ciljem, ki so predvideni v dokumentih Vlade RS in celotnega razvoja področja skrbi varstva starejših. Zaradi razglašene epidemije nalezljive bolezni COVID-19 v letu 2020 smo morali določiti prioritetne cilje za preprečevanje širjenja okužbe ter tako nekatere načrtovane dejavnosti prilagoditi situaciji v zvezi z epidemijo,« zaključi naša sogovornica. 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh