Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na vzhodu in jugu Ukrajine se končujejo referendumi o priključitvi k Rusiji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 09. 2022 / 10:40
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2022 / 12:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na vzhodu in jugu Ukrajine se končujejo referendumi o priključitvi k Rusiji
Ukrajinske oblasti in zahodne zaveznice so referendume obsodile nemudoma po njihovi napovedi in poudarile, da ne bodo sprejele njihovih rezultatov. FOTO: Twitter

Na vzhodu in jugu Ukrajine se končujejo referendumi o priključitvi k Rusiji

Na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, se bodo danes zaključili referendumi o priključitvi k Rusiji. Priključitev regij bi se lahko zgodila že do konca prihodnjega tedna, s čimer bi Moskva ukrajinske napade v prihodnje lahko obravnavala kot napade na svoje ozemlje.

Po navedbah obrambnega ministrstva Združenega kraljestva obstaja »realna možnost«, da bo ruski predsednik Vladimir Putin v petek, ko bo nagovoril ruski parlament, napovedal priključitev okupiranih regij Ukrajine.

Izid že odločen?

Ukrajina in Zahod pravita, da je o izidu že odločil Kremelj in da ga bosta uporabila kot izgovor za nezakonito prilaščanje zemlje, poroča britanski BBC. »Ruski voditelji skoraj zagotovo upajo, da bo vsaka napoved priključitve veljala kot opravičilo 'posebne vojaške operacije' in bo utrdila patriotsko podporo konfliktu,« je sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Hkrati dodaja, da bo to upanje »verjetno spodkopalo naraščajoče domače zavedanje nedavnih neuspehov Rusije na bojišču in precejšnje nelagodje zaradi delne mobilizacije, napovedane prejšnji teden«.

Dolge čakalne vrste na ruski meji

Medtem po spletu krožijo posnetki o velikem številu vozil, ki zapuščajo Rusijo in poskušajo prečkati mejo z Gruzijo in Mongolijo, potem ko je ruski predsednik Putin napovedal mobilizacijo več sto tisoč rezervistov za vojno v Ukrajini.

V nedeljo je bilo na neki točki na vstop v Gruzijo treba čakati 48 ur, pri čemer je bilo po poročanju ruskih državnih medijev v čakalni vrsti za prečkanje meje več kot 3000 vozil.

V Tbilisiju že 40 tisoč Rusov

Kot poroča Reuters, je v gruzijsko prestolnico Tbilisi po vladnih statistikah, odkar je Moskva 24. februarja napadla Ukrajino, prišlo že okoli 40.000 Rusov. V Kremlju sicer niso sprejeli še nobene odločitve o tem, ali naj zaprejo ruske meje, da bi preprečili bežanje vojaško sposobnih moških iz države.

Medvedjev: Uporaba jedrskega orožja ni »blef«

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je dejal, da ima Rusija pravico uporabiti jedrsko orožje, »če bo potrebno in da to vsekakor ni blef«. Medvedjev, ki je namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta, je še povedal, da se bo morala Moskva odzvati na grožnje, če bo potisnjena »čez svoje meje«.

Opozoril je, da se bo Rusija odzvala »brez večjega posvetovanja«, saj naraščajo napetosti z Zahodom zaradi referendumov, ki potekajo o tem, ali naj se ukrajinka območja, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, pridružijo Rusiji.

Nalaganje
Nazaj na vrh