Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruski pritisk na vzhod Ukrajine; Duda pred parlamentom v Kijevu

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 22. 05. 2022 / 09:55
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2022 / 13:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ruski pritisk na vzhod Ukrajine; Duda pred parlamentom v Kijevu
88. dan vojne v Ukrajini. Ukrajinski parlament nagovoril poljski predsednik Andrzej Duda. Govoru je prisluhnil tudi Zelenski.FOTO: Zajem zaslona

Ruski pritisk na vzhod Ukrajine; Duda pred parlamentom v Kijevu

Ruske vojaške sile krepijo napade v regijah Doneck in Lugansk, tarči silovitih napadov sta medti Severodoneck in Slovjansk. V Kijevu se danes mudi poljski predsednik Andrzej Duda, ki nagovoril ukrajinski parlament. Le Ukrajina ima pravico odločati o svoji prihodnosti, je poudaril v svojem nagovoru pred vrhovno rado. Poslanci so ga večkrat prekinili z aplavzom.

Poljski predsednik Andrzej Duda je ob svojem drugem obisku v Ukrajini po ruski invaziji - prvič je vzhodne sosede obiskal aprila - kot prvi tuji voditelj po začetku vojne stopil pred ukrajinski parlament. »Pojavljajo se zaskrbljujoča mnenja, da bi morala Ukrajina popustiti Putinovim zahtevam,« je Duda po poročanju Reutersa dejal o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. »Le Ukrajina ima pravico odločati o svoji prihodnosti ... nič o vas brez vas,« je dejal. Poudaril je tudi, da nihče ne more uničiti poljsko-ukrajinske enotnosti.

Govoru, ki ga je ukrajinski poslanec Oleksij Hontšarenko danes v živo prenašal na spletnem družbenem omrežju Facebook, je prisluhnil tudi ukrajinski predsednik Zelenski.

Duda je solidarnostni obisk v Ukrajini presenetljivo napovedal danes ponoči. Med drugim se poljski predsednik zavzema za to, da bi EU Ukrajini čim prej priznala status kandidatke za članstvo v uniji.

Ruske sile pritiskajo na vzhodu Ukrajine

Po padcu Mariupola so se ruski napadi na vzhodu in jugu Ukrajine, predvsem v regijah Lugansk in Doneck, občutno okrepili. Tarči najsilovitejših napdov sta mesti Severodoneck in Slovjansk, a ukrajinske sile po zatrjevanju predsednika Volodimirja Zelenskega rusko ofenzivo še naprej uspešno zadržujejo.

Iz nočnega poročila ukrajinske vojske izhaja, da je v soboto v Donecku in Lugansku odbila enajst napadov ruskih sil ter uničila pet ruskih tankov, štiri topniške sisteme in brezpilotni letalnik. Navajaja še, da Rusija ob celotni frontni črti namešča bojna letala, raketomete in tanke.

Ob krepitvi napadov je Zelenski zahodne države ponovno pozval k ostrejim sankcijam proti Rusiji. O tem je, kot je dejal v nočnem nagovoru, že govoril z italijanskim premierjem Mariom Draghijem

Prizor iz mesta Severodoneck. FOTO: Twitter

Po Mariupolu Zaporožje

Med drugim naj bi Rusi občutno krepili sile na območju Zaporožja, ki je severozahodno od Mariupola ob Azovskem morju. Petkovo zavzetje tega mesta je bilo sicer ključen uspeh za Rusijo, katere cilj je prevzeti popoln nadzor nad regijama Doneck in Lugansk ter si zagotoviti kopenski koridor do polotoka Krim v Črnem morju.

Padec Mariupola je sledil, potem ko so se Rusiji v petek po dolgotrajnem upiranju predali še zadnji ukrajinski vojaki iz industrijskega objekta Azovstal. Po besedah proruskega voditelja samooklicane ljudske republike Doneck Denisa Pušilina naj bi bilo med zajetimi borci iz Azovstala tudi nekaj tujih državljanov ter skupno 78 žensk.

Zajeti borci iz Azovstala za Putinovega prijatelja?

Rusija naj bi sicer po poročanju tujih tiskovnih agencij razmišljala o možnosti, da zajete vojake iz Azovstala zamenja za Viktorja Medvedčuka, prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina, je v soboto razkril eden od ruskih pogajalcev z Ukrajino. »Preučili bomo to vprašanje,« je včeraj dejal Leonid Slucki in dodal, da je odločitev v rokah »za to pristojnih v Moskvi«.

Proruski politik in eden najbogatejših ukrajinskih poslovnežev Medvedčuk je po ruski invaziji pobegnil iz hišnega pripora, aretirali pa so ga sredi aprila na zahodu Ukrajine.

Duda bo nagovoril ukrajinski parlament


Nalaganje
Nazaj na vrh