Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nabirka za obnovo Kristusovega kipa v Riu de Janeiru

Objava: 30. 12. 2009 / 10:15
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nabirka za obnovo Kristusovega kipa v Riu de Janeiru

Na skoraj 80-letnem kipu so že močno vidne posledice spremenljivih vremenskih razmer

V brazilski nadškofiji Rio de Janeiro so pričeli z nabirko za obnovo Kristusovega kipa, ki z vzpetine nad mestom bdi nad brazilskimi verniki. V več kot 250 župnijah naj bi predvidoma zbrali okoli 2,8 milijona evrov, so poročali brazilski mediji. Z zbranim denarjem naj bi obnovili kip, ki so ga zadnja leta že precej zaznamovali spremenljivi vremenski pogoji. Vernike prosijo za dar v višini treh evrov, v zahvalo pa bodo prejeli pomanjšano izdajo brazilske znamenitosti.

Kip so v dvajsetih letih prejšnjega stoletja lahko postavili le z darovi vernikov, zato upravitelji spomenika tudi tokrat računajo na dobro voljo ljudstva in na njihove darove.

Struktura kipa, ki je bil blagoslovljen leta 1931, je z leti zaradi intenzivnih sončnih žarkov in močnega deževja že precej razpokala, tako da vanjo pronica deževnica. V letošnjem letu so pri nadškofiji in pri ministrstvu za turizem za prva nujna popravila že odšteli okoli 600.000 evrov. Kip so prekrili z vodoodbojnim premazom in okoli njega namestili nove strelovode.

Kip Kristusa Odrešenika nad Riom de Janeirom je eno najbolj znanih svetovnih kiparskih (oz. celo ‘gradbenih’) del. Več kot milijon turistov vsako leto poroma na 710 m visok hrib Corcovado. Leta 1965 si je kip ogledal papež Pavel VI., leta 1980 pa Janez Pavel II. Julija 2007 so 38 m visok kip Kristusa z razširjenimi rokami uvrstili na seznam ‘Sedmih novih čudes sveta’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh