Zapri
Iskanje

Nabirka za obnovo Kristusovega kipa v Riu de Janeiru

Objava: 30. 12. 2009 / 10:15
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Nabirka za obnovo Kristusovega kipa v Riu de Janeiru

Na skoraj 80-letnem kipu so že močno vidne posledice spremenljivih vremenskih razmer
V brazilski nadškofiji Rio de Janeiro so pričeli z nabirko za obnovo Kristusovega kipa, ki z vzpetine nad mestom bdi nad brazilskimi verniki. V več kot 250 župnijah naj bi predvidoma zbrali okoli 2,8 milijona evrov, so poročali brazilski mediji. Z zbranim denarjem naj bi obnovili kip, ki so ga zadnja leta že precej zaznamovali spremenljivi vremenski pogoji. Vernike prosijo za dar v višini treh evrov, v zahvalo pa bodo prejeli pomanjšano izdajo brazilske znamenitosti.

Kip so v dvajsetih letih prejšnjega stoletja lahko postavili le z darovi vernikov, zato upravitelji spomenika tudi tokrat računajo na dobro voljo ljudstva in na njihove darove.

Struktura kipa, ki je bil blagoslovljen leta 1931, je z leti zaradi intenzivnih sončnih žarkov in močnega deževja že precej razpokala, tako da vanjo pronica deževnica. V letošnjem letu so pri nadškofiji in pri ministrstvu za turizem za prva nujna popravila že odšteli okoli 600.000 evrov. Kip so prekrili z vodoodbojnim premazom in okoli njega namestili nove strelovode.

Kip Kristusa Odrešenika nad Riom de Janeirom je eno najbolj znanih svetovnih kiparskih (oz. celo ‘gradbenih’) del. Več kot milijon turistov vsako leto poroma na 710 m visok hrib Corcovado. Leta 1965 si je kip ogledal papež Pavel VI., leta 1980 pa Janez Pavel II. Julija 2007 so 38 m visok kip Kristusa z razširjenimi rokami uvrstili na seznam ‘Sedmih novih čudes sveta’.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh