Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nabirka za Sveto deželo 2020: Biti glas tistega, ki ga nima

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 05. 03. 2020 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2020 / 11:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nabirka za Sveto deželo 2020: Biti glas tistega, ki ga nima

Tradicionalna nabirka za Sveto deželo tudi letos na veliki petek.

Foto: Vatican Media

Verniki po vsem svetu smo tudi letos povabljeni, da sodelujemo pri nabirki za Sveto deželo, ki bo tudi letos tradicionalno na veliki petek, 10. aprila, poroča Radio Vatikan. Z zbranimi sredstvi pomagamo krščanskim skupnostim, ki bivajo na svetih krajih.

Nabirka za Sveto deželo je znamenje trdne vezi med vsemi kristjani po svetu in svetimi kraji. Vsako leto jo organizirajo na veliki petek in je osrednji finančni vir za podporo življenja na svetih krajih, obenem pa tudi način, kako Cerkev konkretno pomaga cerkvenim skupnostim na Bližnjem vzhodu. Lansko leto je bilo z nabirko zbranih približno 7,5 milijonov evrov.

Zahvaljujoč velikodušnosti vernikov po vsem svetu Cerkev še naprej »varuje krščansko navzočnost v Sveti deželi in daje glas tistemu, ki ga nima«, je v pismu, s katerim krajevne Cerkve po svetu vabi k sodelovanju pri nabirki za Sveto deželo, zapisal kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve. Kot je spomnil, Cerkev v Sveti deželi tudi danes živi velike preizkušnje: opozoril je na stalno zmanjševanje števila kristjanov ter dolgotrajne vojne, ki povzročajo ogromno beguncev in ogrožajo prihodnost celotnih rodov.

65 % nabirke je običajno namenjenih Kustodiji Svete dežele, ostalih 35 % pa Kongregaciji za vzhodne Cerkve, ki denar porabi za formacijo semeniščnikov, podporo duhovnikov, vlaganje v šolske dejavnosti, kulturno formacijo in podporo različnih cerkvenih stvarnosti na Bližnjem vzhodu. Frančiškanska Kustodija za Sveto deželo s pomočjo nabirke lahko opravlja in nadaljuje pomembno poslanstvo, h kateremu je poklicana: varuje svete kraje, ki so kamni spomina, in pomaga ohranjati navzočnost kristjanov, ki so živi kamni Svete dežele, in sicer preko pomoči pri vzdrževanju pastoralnih, vzgojno-izobraževalnih, zdravstvenih in socialnih struktur. S pomočjo nabirke so pomoči deležni kristjani v Jeruzalemu, Palestini, Izraelu, Jordaniji, na Cipru, v Siriji, Libanonu, Egiptu, Etiopiji, Eritreji, Turčiji, Iranu in Iraku.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh