Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nabirka za Sveto deželo prestavljena na 13. september

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 31. 03. 2020 / 08:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2020 / 06:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nabirka za Sveto deželo prestavljena na 13. september

Tradicionalno je nabirka predvidena na veliki petek, kar pa letos zaradi epidemije koronavirusa žal ni mogoče.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je odločil, da bo letošnja nabirka za Sveto deželo v nedeljo, 13. septembra 2020, na dan pred praznikom povzdignjenja svetega križa, poroča Radio Vatikan. Tradicionalno je nabirka predvidena na veliki petek, letos 10. aprila, kar pa zaradi ukrepov v obdobju pandemije koronavirusa ni mogoče.

»Sedanje razmere pandemije zaradi koronavirusa obsegajo številne države in v mnogih med njimi veljajo varnostni ukrepi, ki onemogočajo normalno skupnostno obhajanje obredov velikega tedna,« so sporočili iz Kongregacije za vzhodne Cerkve, ki vsako leto organizira nabirko za Sveto deželo. Krščanske skupnosti v Sveti deželi, ki so prav tako izpostavljene okužbi in že sicer pogosto živijo v zelo težkih okoljih, vsako leto prejemajo pomoč velikodušni solidarnosti vernikov po vsem svetu, da lahko nadaljujejo s svojo evangeljsko navzočnostjo, vzdržujejo šole in skrbstvene strukture, ki so odprte za vse državljane in namenjene človeški vzgoji, mirnemu sobivanju in oskrbi predvsem najmanjših in najrevnejših.

»Zato je sveti oče Frančišek sprejel predlog, da se nabirka za Sveto deželo za leto 2020 prestavi na nedeljo, 13. septembra, pred praznik povišanja svetega križa,« piše v izjavi, ki jo je podpisal prefekt kongregacije, kardinal Leonardo Sandri. Praznik, na katerega se spominjamo najdbe relikvij svetega križa in začetka javnega bogočastja v Jeruzalemu z gradnjo bazilike Božjega groba, bo tako na Vzhodu kot na Zahodu »znamenje upanja in rešitve, ki sta bila znova pridobljena po Kristusovem trpljenju, h kateremu se sedaj pridružujejo mnogi narodi«, prav tako pa bo znamenje »solidarne bližine vsem, ki še naprej živijo Jezusov evangelij v deželi, kjer se je vse začelo«.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh