Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nad Potočami še gori, na pomoč tudi hrvaško letalo za gašenje iz zraka [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 29. 03. 2022 / 21:11
Oznake: Nesreča, Občina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2022 / 21:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nad Potočami še gori, na pomoč tudi hrvaško letalo za gašenje iz zraka [VIDEO]
Na pomoč je priletelo tudi hrvaško letalo za gašenje požarov iz zraka, canadair. FOTO: Kaja Zupanc

Nad Potočami še gori, na pomoč tudi hrvaško letalo za gašenje iz zraka [VIDEO]

Tudi več kot 24 ur po tem, ko je zagorelo na območju Potoč v občini Preddvor, največji letošnji požar v naravi na Gorenjskem še ni pogašen.

Zaradi velike razsežnosti požara so danes, po podatkih Policijske uprave Kranj, aktivirali tudi letalo za gašenje požarov iz zraka Republike Hrvaške, canadair, ki je zajemalo vodo iz Bohinjskega jezera (sprva je bilo sicer predvideno Zbiljsko jezero), zato je Policija pozvala vse, naj se odstranijo z vodnih površin in jih do preklica ne uporabljajo. Prav tako so pomagali helikopterji, ki zajemajo vodo iz preddvorskega jezera Črnava.

Video: Kaja Zupanc

Požar zajel že blizu 700 hektarjev površin

O požaru, ki je zajel že do 700 hektarjev površin, so danes v popoldanski izjavi za javnost na terenu spregovorili vodja gasilske intervencije, pilot Slovenske vojske, predstavnik Občinskega štaba civilne zaščite občine Preddvor in predstavnik Policije. Vodja intervencije Andraž Šifrer iz Gasilsko-reševalne službe Kranj je potrdil, da gasilska intervencija, v kateri sodeluje tudi Slovenska vojska s helikopterji, poteka neprekinjeno že od ponedeljka od okoli 16. ure naprej.


Včeraj trije lažje poškodovani gasilci

»Včeraj je gasilo 250 gasilcev, ponoči in danes dopoldne pa po okoli 100. Poleg poklicnih gasilcev iz Kranja in z Jesenic je vključenih še okoli 50 gasilskih društev, nujna medicinska pomoč in gorski reševalci,« je pojasnil Šifrer. Po njegovih besedah so bili včeraj lažje poškodovani trije gasilci. Tudi po koncu gašenja bo zadrževanje na območju do dežja izjemno nevarno zaradi zelo visokih temperatur in večjih posledic požara, zato to odsvetujejo.

Canadair je zajemal vodo iz Bohinjskega jezera. FOTO: Kaja Zupanc

Sedmi letošnji požar, ki ga gasijo tudi z vojaškimi helikopterji

Da je Slovenska vojska podobne požare, le da v manjšem obsegu, letos že gasila, je potrdil pilot Slovenske vojske Matija Zupančič in dodal, da gre tokrat za sedmi letošnji požar, ki ga gasijo tudi z vojaškimi helikopterji. »Do včeraj so piloti Slovenske vojske opravili prek 40 ur leta in odvrgli prek 400.000 litrov vode na požarišča,« je pojasnil Zupančič in dodal, da je včeraj gašenje iz zraka zelo oteževal veter.


Izjemno zahtevne intervencije

»Kot ključen element za gašenje z uporabo helikopterja se je izkazalo jezero, ki omogoča zajem velikih količin vode. Helikopter lahko naenkrat odvrže od 1100 do 2400 litrov vode, odvisno pač od tipa helikopterja,« je izpostavil Matija Zupančič in razkril, da so v helikopterju trije člani posadke. »Takšne intervencije so sicer izjemno zahtevne,« je še dodal.

Izjave za javnost (29. marec 2022), zvočni posnetek:


Uničene površine so v zasebni lasti

Preddvorski župan Rok Roblek je v imenu Občinskega štaba civilne zaščite poudaril, da Občina zagotavlja logistično oskrbo za interventne službe in da so za primer evakuacije stanovalcev Potoč in za počitek gasilcev zagotovljeni posebni prostori. »Na tem območju so bili doslej zgolj manjši požari, zdajšnji je največji. Povzročil je zelo veliko škodo na objektih in v naravi. Uničene površine so v zasebni lasti,« je izpostavil Roblek.


Požar bo pogašen šele ob padavinah

»Ogenj na pobočjih Potoške gore in Babe še vedno vztraja. Gori na več mestih, huje je na desni strani, na Babi. Gasilci na terenu in posadka Slovenske vojske v treh helikopterjih ogenj zaenkrat zadržujejo, da se ne bi širil. Pogasiti ga zaradi velikega obsega in težko dostopnega terena, s katerega se valijo kamenje in štori, žal ne morejo. Verjetno bo požar dokončno pogašen šele ob padavinah, dotlej pa je treba vztrajati,« so še zapisali v Štabu Civilne zaščite Preddvor.

FOTO: Kaja Zupanc

Poziv Policije pričam

Policija, ki varuje mesto intervencije, pa je podčrtala, da je opravila večje število razgovorov s pričami, ki so javile požar, obenem pa poziva dodatne priče, ki so opazile začetni požar, naj pokličejo na številko Policijske postaje Kranj – 04/233-64-00. Podatke o nadaljnjem razvoju požara pa Policija že ima. Dostop na območje je sicer do zaključka intervencije prepovedan.


Poškodovanih tudi več počitniških objektov

Kot kažejo dosedanje okoliščine, je zagorelo na spodnjem delu pobočja nad krajem Potoče, ogenj pa se je od tam razširil navzgor in na strani. Po besedah Policije je nastala velika materialna škoda, poleg gozda pa je poškodovanih tudi več počitniških objektov na območju. »Ogled bo opravljen, ko bodo razmere to dopuščale. Iskalo se bo dokaze o vzroku požara,« so še sporočili s Policije.


Koča na Sv. Jakobu tudi jutri zaprta

Dostop do Jakoba, Potoške gore, Javorovega vrha in Babe je še naprej prepovedan. »Ker se požar še vedno širi, bo koča zaradi intervencij in varnosti zaprta tudi jutri. Skupaj upajmo na čimprejšnjo pošiljko dežja,« so sporočili s Planinske koče na Sv. Jakobu nad Preddvorom.

Nalaganje
Nazaj na vrh