Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več kot 250 gasilcev gasi požar na pobočju Potoške gore nad Preddvorom

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 03. 2022 / 22:02
Oznake: Nesreča, Občina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2022 / 11:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Več kot 250 gasilcev gasi požar na pobočju Potoške gore nad Preddvorom
Požara do torkovih dopoldanskih ur še niso omejili. FOTO: Ana Rupar

Več kot 250 gasilcev gasi požar na pobočju Potoške gore nad Preddvorom

V ponedeljek malo pred 16. uro je, po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR), zagorelo v gozdu na težko dostopnem in zahtevnem pobočju Potoške gore v občini Preddvor. Požara do torkovih dopoldanskih ur še niso omejili.

Kot so obvestili s Policijske uprave Kranj, na pobočju Potoške gore – proti izletniški točki Baba – gori v velikem obsegu. Ognjeni zublji so zajeli okoli 500 hektarov naravnega okolja s travnikom in gozdom, gori tudi nekaj objektov. Posreduje več kot 250 gasilcev iz vse Gorenjske, poleg poklicnih tudi okoli 40 gasilskih društev in dva helikopterja Slovenske vojske, pomoč pri pregledu terena je nudil še policijski helikopter.


Velika materialna škoda

Požar še ni omejen in je trenutno še vedno nad naseljem Potoče. Podatkov o poškodovanih ni, tudi evakuacija prebivalcev zaenkrat še ni bila potrebna. Materialna škoda bo velika. Dejavnosti se bodo nadaljevale danes zvečer in verjetno tudi jutri. Dokler bo na območju potekala intervencija, je dostop prepovedan, zavarovanje kraja in dostopov izvaja policija, so še sporočili s PU Kranj.


»Domačini naj zapirajo okna in se ne zadržujejo zunaj«

»Domačini naj zapirajo okna in naj se ne zadržujejo zunaj,« je še navodilo kranjske policijske uprave. Aktivirali so tudi štab Preddvorske civilne zaščite, ki je že pripravila prenočišča, v kolikor bo potrebna evakuacija. Planinska koča na Sv. Jakobu (961 metrov), ki stoji na razgledni točki na zahodnem grebenu Potoške gore poleg cerkve sv. Jakoba, bo v torek zaradi varnosti pohodnikov in gasilske intervencije zaprta.


Kdo gasi?

Kot so sporočili iz URSZR, požar gasijo gasilci GARS Kranj in PGD Preddvor, Hotemaže, Olševek, Kokrica, Goriče, Golnik, Bitnje, Jezersko, Voklo, Voglje, Srednja vas, Britof, Suha, Predoslje, Podblica, Jošt, Besnica, Breg ob Savi, Kranj Primskovo, Štefanja Gora, Šenturška Gora, Cerklje, Mošnje, Radovljica, Križe, Kovor, Leše, Ljubno, Kropa, Lesce, Lancovo, Bistrica pri Tržiču in drugih prostovoljnih gasilskih društev ter gorski reševalci GRS Kranj.

Požar je gasilo več kot 250 gasilcev z vseh koncev Gorenjske. FOTO: Občina Preddvor

Ponoči helikoptersko gašenje ni dovoljeno

Kljub hitri intervenciji se je ogenj zaradi vetra bliskovito razširil proti vrhu in tudi v širino, zajel je gozdnato in travnato pobočje in tudi počitniške objekte. Prizadevanja za omejevanje in pogasitev so se nadaljevala tudi ponoči in v torek zjutraj. »Gasilci vztrajajo, helikoptersko gašenje ponoči ni dovoljeno. Bosta pa vsaj dva, morda celo trije helikopterji nad Potoško goro in Babo spet poleteli, takoj ko se zdani,« je pozno zvečer pojasnil poveljnik štaba Civilne zaščite Preddvor Aleš Drekonja.


Ceste in planinske poti zaprte

V pripravljenosti je še 100 prostovoljnih gasilcev, ki bodo po potrebi šli zjutraj na teren. »Koča na Jakobu in vse planinske poti na Jakoba, Potoško Goro, Babo in Javorov vrh so v času intervencije zaprte. Prav tako so zaprte ceste proti Potočam, razen za domačine. Ljudi pozivamo, naj ostanejo mirni in naj ne hodijo na ta območja, saj lahko malo vetra smer požara hitro obrne. Obenem prosimo, naj ne hodijo na oglede v bližino štaba pri jezeru, ki je namenjen menjavam in počitku ekip, ki za nemoteno delo potrebujejo mir,« je še pristavil Drekonja.

Zagorelo je v ponedeljek malo pred 16. uro. FOTO: Ana Rupar

50.000 litrov vode

Do mraka sta pri gašenju sodelovali tudi dve posadki s helikopterji Slovenske vojske, ki sta opravili skupno 50 preletov območja požara in nanj odvrgli skupno 50.000 litrov vode. Po zadnjih (jutranjih) podatkih požar ni omejen in obsega že 500 hektarov. Pri gašenju si je eden od požrtvovalnih gasilcev poškodoval nogo. Zgorelo je tudi več vikend objektov, so zjutraj sporočili z URSZR.

Evakuacija prebivalcev ni potrebna

V torek zjutraj so s Policijske uprave Kranj sporočili, da v okolici Preddvora še vedno gori v naravnem okolju, večje središče je na območju izletniške točke in pobočja hriba Baba. Ogenj je še naprej razdeljen na levo in desno stran in se še širi. Lokacijsko je požar še vedno nad naseljem, zato stanovanjski objekti trenutno niso ogroženi, evakuacija prebivalcev pa ni potrebna.


Trije gasilci poškodovani

Gasilci nadaljujejo gašenje v enakem obsegu kot včeraj. Trije gasilci so se poškodovali, dva lažje, pri enem pa stopnjo poškodb noge še ugotavljajo. Reševali so jih gorski reševalci z gasilci. Dostop na območje intervencije ostaja prepovedan, prebivalci naj še naprej zapirajo okna in naj se izogibajo vdihavanju dima in naj se ne zadržujejo zunaj, saj se je na območju gasilske intervencije v Potočah ustvarila velika količina dima, ki prekriva in se širi tudi proti naselju.

Nalaganje
Nazaj na vrh