Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gasilske zgodbe, ki so se nas dotaknile

Objava: 27. 10. 2021 / 07:39
Oznake: Družba, Nesreča
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2021 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gasilske zgodbe, ki so se nas dotaknile
Gasilski obrazi, ki smo jih spoznali v oktobru.

Gasilske zgodbe, ki so se nas dotaknile

Gasilci sodijo v tisto skupino ljudi, ki jim Slovenci najbolj zaupajo. Tudi zato smo v mesecu požarne varnosti prav njim namenili dodatno pozornost, da bi osvetlili njihovo požrtvovalno delo, pri katerem se nemalokrat znajdejo v nevarnem položaju.

V oktobru smo v sodelovanju s spletnim portalom Aleteia pripravili serijo člankov, s katerimi smo želeli poudariti vso plemenitost tistih, ki ne glede na čas dneva, stopnjo nevarnosti in zasebne okoliščine v času nesreče nemudoma pograbijo opremo in odhitijo na pomoč.

Nekaj njihovih misli

»Prostovoljni gasilci smo v letu 2020 intervenirali na več kot 14.000 različnih intervencijah. Da pa je naša operativna pripravljenost resnično dobra, priča tudi dejstvo, da so gasilci v mesecu avgustu nudili pomoč gasilcem v Makedoniji pri gašenju požarov v naravi,« poudarja podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije Klemen Repovš.

»Moram priznati, da je bilo najhuje, ko sem dobila poziv, kjer je pisalo »z gokartom v kapelico, močno poškodovan voznik,« je med drugim dejala Špela Hočevar PGD Ambrus, ki se sicer navdušuje nad velikimi zvermi.

»Tega adrenalina ne moreš dobiti nikjer drugje,« priznava Matic Dobrovoljc, ki se je za gasilstvo odločil ob pogledu na gorečo šolo. 21-letni študent aplikativne kineziologije je pritrkovalec, birmanski animator, več let je bil oratorijski animator.

Svojo izkušnjo z vodno ujmo v Železnikih je z nami delil Matjaž Mohorič, ki je med drugim dejal: »Hiša, kjer sem živel in odraščal, stoji v starem delu Železnikov, kjer ob običajnih poplavah nikoli nismo imeli težav. Leta 2007 pa je bila količina padavin tolikšna, da je bil celoten spodnji del naše dvostanovanjske hiše poplavljen.«

»Ko sem prvič vozil gasilski avto, so se mi noge tako tresle, da sem komaj spravil avto iz garaže, ker sem bil tako poln adrenalina. Sčasoma sem se tega navadil,« pravi minorit Andrej Sotler v članku »Duhovniki ki so (bili) tudi gasilci«, v katerem svojo gasilsko zgodbo razkrivata še župnik na Igu Janez Avsenik in župnik v Župnijah Reteče in Škofja Loka – Suha Branko Potočnik.

Neža Strmole je prostovoljna gasilka že dolga leta in ta ljubezen jo je privedla tudi na pot operativnega gasilstva. Zaposlena je pri Gasilski zvezi Slovenije, kjer vodi in usklajuje evropske projekte, opravlja pa tudi delo tajnice pisarne CTIF – mednarodne organizacije gasilskih in reševalnih služb s sedežem v Ljubljani.

Blaž Turk je bil vodja prve skupine gasilcev slovenske odprave, ki je pomagala pri gašenju obsežnih požarov v Severni Makedoniji. »Razmere so bile izredno zahtevne, vsak dan smo bili v nevarnosti, fantje so vsak dan delali okrog 12 ur, nek dan tudi 20 ur, da smo zaključili delo.«

Še nekaj izbranih sporočil naših sogovornikov lahko preberete v spodnjih grafikah. Hvala vam, gasilke in gasilce, ker pomagate. Bog naj blagoslovi vas in vaše delo!




Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh