Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadgradnja vatikansko – ruskih odnosov

Objava: 04. 12. 2009 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadgradnja vatikansko – ruskih odnosov

Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je bil na obisku pri papežu

Med včerajšnjim obiskom ruskega predsednika Dimitrija Medvedjeva v Vatikanu sta papež Benedikt XVI. in ruski voditelj v polurnem razgovoru soglasno sklenila, da bi odnose med Svetim sedežem in Rusko federacijo lahko nadgradili in vzpostavili polno diplomatsko povezavo med obema stranema, so sporočili s Tiskovnega urada pri Svetem sedežu.


Obe strani že od leta 1990 v eni in drugi državi zastopa odpravnik poslov. Natalija Timakova, tiskovna predstavnica ruskega predsednika, je potrdila, da je ‘Medvedjev zaprosil ministrstvo za zunanje zadeve, naj začnejo z razgovori za vzpostavitev odnosov in dvignejo raven zastopanosti do apostolske nunciature in veleposlaništva’. Dodala je, da se je srečanje med svetim očetom in predsednikom Ruske federacije izteklo na najvišji ravni dialoga med Rusijo in Svetim sedežem.

Iz Vatikana so poročali, da sta se Benedikt XVI. in Medvedjev pogovarjala tudi o ‘mednarodnem gospodarskem in političnem položaju – tudi v luči papeževe zadnje okrožnice ‘Ljubezen v resnici’, ki jo papež tudi podaril ruskemu predsedniku - , posebno pozornost pa sta namenila izzivom, s katerimi se trenutno soočata svetovna javnost in mir’. Pogovor je tekel tudi o kulturnih in družbenih vprašanjih, kot so denimo družina in kaj lahko vera prispeva za dobrobit ruske družbe.

Pred avdienco pri svetem očetu se je ruski predsednik sestal s kardinalom Tarcisiem Bertonejem, papeževim državnim tajnikom, ter z nadškofom Dominiqueom Mambertijem, vatikanskim tajnikom za odnose z državami.

To je bilo prvo srečanje Medvedjeva s svetim očetom. Nekdanji ruski predsednik Vladimir Putin je Benedikta XVI. obiskal leta 2007, sestal pa se je tudi z Janezom Pavlom II., in sicer leta 2000 in 2003.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh