Zapri
Iskanje

Nadgradnja vatikansko – ruskih odnosov

Objava: 04. 12. 2009 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Nadgradnja vatikansko – ruskih odnosov

Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je bil na obisku pri papežu
Med včerajšnjim obiskom ruskega predsednika Dimitrija Medvedjeva v Vatikanu sta papež Benedikt XVI. in ruski voditelj v polurnem razgovoru soglasno sklenila, da bi odnose med Svetim sedežem in Rusko federacijo lahko nadgradili in vzpostavili polno diplomatsko povezavo med obema stranema, so sporočili s Tiskovnega urada pri Svetem sedežu.


Obe strani že od leta 1990 v eni in drugi državi zastopa odpravnik poslov. Natalija Timakova, tiskovna predstavnica ruskega predsednika, je potrdila, da je ‘Medvedjev zaprosil ministrstvo za zunanje zadeve, naj začnejo z razgovori za vzpostavitev odnosov in dvignejo raven zastopanosti do apostolske nunciature in veleposlaništva’. Dodala je, da se je srečanje med svetim očetom in predsednikom Ruske federacije izteklo na najvišji ravni dialoga med Rusijo in Svetim sedežem.

Iz Vatikana so poročali, da sta se Benedikt XVI. in Medvedjev pogovarjala tudi o ‘mednarodnem gospodarskem in političnem položaju – tudi v luči papeževe zadnje okrožnice ‘Ljubezen v resnici’, ki jo papež tudi podaril ruskemu predsedniku - , posebno pozornost pa sta namenila izzivom, s katerimi se trenutno soočata svetovna javnost in mir’. Pogovor je tekel tudi o kulturnih in družbenih vprašanjih, kot so denimo družina in kaj lahko vera prispeva za dobrobit ruske družbe.

Pred avdienco pri svetem očetu se je ruski predsednik sestal s kardinalom Tarcisiem Bertonejem, papeževim državnim tajnikom, ter z nadškofom Dominiqueom Mambertijem, vatikanskim tajnikom za odnose z državami.

To je bilo prvo srečanje Medvedjeva s svetim očetom. Nekdanji ruski predsednik Vladimir Putin je Benedikta XVI. obiskal leta 2007, sestal pa se je tudi z Janezom Pavlom II., in sicer leta 2000 in 2003.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh