Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Anton Stres in Andrej Capuder novoizvoljena člana Evropske akademije znanosti in umetnosti

Objava: 08. 03. 2010 / 13:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Anton Stres in Andrej Capuder novoizvoljena člana Evropske akademije znanosti in umetnosti

60. seja senata in slavnostna skupščina ob 20. obletnici ustanovitve Evropske akademije znanosti in umetnosti

Senat Evropske akademije znanosti in umetnosti je ob 20. obletnici svoje ustanovitve v petek, 5. marca 2010, v Salzburgu priredil svojo 60. sejo, v soboto, 6. marca 2010, pa slavnostno skupščino. Seje in skupščine sta se iz Slovenije udeležila akademika prof. dr. Jože Krašovec in prof. dr. Branko Stanovnik, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Listine o izvolitvi in imenovanju so na slavnostni skupščini prejeli štirje podpredsedniki, dekani sedmih razredov in sedem senatorjev. Akad. prof. dr. France Bernik je bil eden izmed štirih, ki je bil imenovan za častnega senatorja. Listine so prejeli tudi na novoizvoljeni člani Evropske akademije znanosti in umetnosti, ki trenutno šteje približno 1400 članov. Med novoizvoljenimi člani sta bila tudi dva iz Slovenije: prof. dr. Andrej Capuder (za I. razred – humanistične vede) in ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres (za VII. razred – svetovne religije). Listine sta podelila predsednik akademije prof. dr. Felix Unger in novi protektor akademije, črnogorski predsednik Milo Đukanović.

Evropska akademija znanosti in umetnosti je bila ustanovljena 7. marca 1990 v Salzburgu. Ustanovitelji so bili salzburški kirurg Felix Unger, ki je postal predsednik akademije, nekdanji dunajski nadškof kardinal Franz König in profesor politične filozofije Nikolaus Lobkowicz. Cilj akademije je proučevanje problemov in vprašanj v zvezi z Evropo, pri čemer je posebna pozornost namenjena strpnosti med predstavniki različnih nazorov in religij v etiki v znanosti.

Akademija združuje člane interdisciplinarnih znanosti iz različnih držav. S svojimi projekti deluje na različnih področjih humanistike in kulture, ki so razvrščena v sedem razredov: medicina, umetnost, naravoslovne znanosti, socialne vede, pravo in ekonomija, tehnika in okoljske vede ter svetovne religije. Ustrezen odgovor na upadanje čuta za vrednote v celotni evropski družbi in v svetu je združevanje najboljših evropskih potencialov na vseh področjih znanosti in umetnosti za sodelovanje pri skupnih projektih in znanstvenih posvetih, ki jih akademija pripravlja v različnih državah.

Evropska akademija znanosti in umetnosti ima široko zasnovano utemeljitev v t. i. 'Listini strpnosti' (tolerance) s podnaslovom 'Krepost sožitja'. Med njenimi sestavljavci je podpisan tudi akademik dr. France Bernik. V uvodu listine je poudarjeno, da je vir človekovih pravic dostojanstvo vsake osebe, prednostna naloga pa varovanje družine. Medsebojno spoštovanje terja iskanje soglasja med različnimi izročili in svetovnimi nazori glede temeljnih vrednot, kjer pa soglasje ni mogoče, je potrebno zagotoviti vsaj mirno sožitje. Nadaljnje besedilo listine vsebuje šest točk in ga navajamo v celoti:

'Strpnost je pripravljenost posameznika, da se zavzema za dostojanstvo vsakega drugega človeka. Strpnost se izraža v obvezujočem vrednostnem redu, ki je naravnano na dostojanstvo človeka. Strpnost zahteva sposobnost človeka za razumevanje drugega in za spoštovanje njegove drugačnosti. Strpnost predpostavlja lastno zanesljivo stališče. Strpnost podpira varnost, dostojanstvo in svobodo vsakega človeka na njegovem kulturnem področju. Zagotoviti in spodbujati strpnost je splošna dolžnost in osrednja prvina vsake vzgoje.'

V razredu svetovne religije je bil nadškof Stres pridružen dosedanjim slovenskim članom dr. Alojziju Šuštarju, dr. Francu Rodetu, dr. Jožetu Krašovcu, dr. Stanku Ojniku, dr. Alojziju Slavku Snoju, Alojzu Uranu in dr. Antonu Jamniku. V Sloveniji je več članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki so hkrati tudi člani Evropske akademije znanosti in umetnosti v različnih razredih.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh