Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Cvikl bogoslovcu Juretu Golobu podelil službo bralca

Za vas piše:
J. P.
Objava: 09. 01. 2024 / 07:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2024 / 07:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Cvikl bogoslovcu Juretu Golobu podelil službo bralca
Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl je na nedeljo Jezusovega krsta podelil službo bralca bogoslovcu Juretu Golobu. FOTO: FB Alojzij Cvikl

Nadškof Cvikl bogoslovcu Juretu Golobu podelil službo bralca

Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl je na nedeljo Jezusovega krsta podelil službo bralca bogoslovcu Juretu Golobu. »Hvaležen sem za njegovo služenje in ga priporočam v molitev,« je sporočil nadškof.

Bogoslovec 3. letnika semenišča Jure Golob (2001) je eden od treh bogoslovcev iz Nadškofije Maribor, prihaja namreč iz Župnije Spodnja Polskava. Ukvarja se s številnimi dejavnostmi, rad bere, kuha, vrtnari, med rekreativnimi športi ima zlasti rad kolesarjenje, plavanje, smučanje in pohodništvo. Posluša in ustvarja glasbo, igra harmoniko in kitaro ter prepeva. Je tudi skavt in animator.

Navdihuje ga raznoliko občestvo Cerkve

Za spletno stran Bogoslovnega semenišča je tudi opisal že prehojeno pot do duhovnega poklica. »Vero, v kateri sem bil vzgojen v domači družini, sem potrdil z branjem duhovne literature, Božje besede, močnim doživljanjem zakramentov in na duhovnih vajah. Vedno me je zelo navdihovalo raznoliko občestvo Cerkve, ki sem ga lahko začutil na romanjih in srečanjih,« je pojasnil Golob.

V molitvi odkrival pravo Božjo voljo

V srednji šoli si je vzel kar nekaj časa za osebno molitev, po rožnem vencu je odkril resnično moč molitve. Prvič je misel na duhovniški poklic, ki je tlela v njem, na glas izrekel voditelj duhovnih vaj med osebnim duhovnim pogovorom. Ta začetek je Juretu veliko pomenil in ga vsakodnevno notranje zaposloval; odločil se je v molitvi odkrivati pravo Božjo voljo in poslanstvo zase.

Tomaž Akvinski, Frančišek Asiški in Slomšek

»Spoznal sem duhovnike, ki z življenjem pričujejo o lepoti svojega poslanstva služenja Bogu in ljudem, h katerim so poslani. Tako sem se odločil podati na pot! Leto v propedevtičnem letniku lahko z odkritostjo in veseljem ocenim kot eno najbolj zgoščenih obdobij za duhovno in človeško osebno rast v svojem življenju,« je še pojasnil Jure Golob, ki ima najljubše svetnike v sv. Tomažu Avinskem, sv. Frančišku Asiškem in bl. Antonu Martinu Slomšku.

Septembra prejel talar

Kot smo TUKAJ poročali tudi na spletni Družini, je v soboto, 9. septembra lani, ko je po vsej Sloveniji pod geslom Poklicani, da bi živeli, potekal tradicionalni molitveni dan za duhovne poklice, med mašo pri Mariji zavetnici s plaščem na Ptujski Gori Jure Golob prejel talar in bil sprejet med pripravnike za diakonat in prezbiterat (duhovništvo). Minulo nedeljo je službo bralca v Nadškofiji Ljubljana prejel tudi bogoslovec Rok Gornik.

Nalaganje
Nazaj na vrh