Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

To soboto Slovenci romamo s prošnjo za duhovne poklice

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 08. 09. 2023 / 09:32
Oznake: Duhovnost, Molitev
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2023 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
To soboto Slovenci romamo s prošnjo za duhovne poklice
Cerkev Marijinega vnebovzetja v kraju Grad FOTO: Ivo Žajdela

To soboto Slovenci romamo s prošnjo za duhovne poklice

V soboto, 9. septembra, bo po vsej Sloveniji potekal tradicionalni molitveni dan za duhovne poklice, katerega geslo je letos Poklicani, da bi živeli. Na ta dan smo povabljeni, da poromamo v slovenska romarska središča. Objavljamo programe dogajanja v vseh škofijah.

Škofija Murska Sobota

Murskosoboška škofija bo molitveni dan za duhovne poklice združila s škofijskim srečanjem družin. Romarji se bodo zbrali v cerkvi Marijinega vnebovzetja v župniji Grad. Pri sveti maši, ki jo bo daroval škof Peter Štumpf, bo bogoslovec Blaž Baligač postavljen v službo mašnega pomočnika. Po maši se obeta preprosta pogostitev, ki ji bo sledilo predavanje za starše. Predavatelj Luka Mavrič, tajnik Urada za družino, bo spregovoril o vlogi staršev pri vzgoji otrok k poklicanosti in odprtosti za duhovni poklic. V tem času bo poskrbljeno tudi za otroški program.

Nadškofija Maribor

Nadškofija Maribor pa bo molitveni dan obhajala pri Mariji zavetnici s plaščem na Ptujski Gori. Jutranji program pripravljajo sočasno na treh krajih – v baziliki bo molitvena ura pred Najsvetejšim, v Frančiškovi dvorani program za otroke in mlade, na romarski poti pa križev pot. Sledila bo sveta maša, ki jo bo vodil nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Med sveto mašo bosta bogoslovca Žiga Kreft in Timotej Fijavž Vivod prejela službo akolita – mašnega pomočnika, bogoslovec Jure Golob pa bo sprejet med pripravnike za diakonat in prezbiterat (duhovništvo).

Škofija Celje

Celjska škofija bo poromala v baziliko Matere Božje v Petrovčah. »Misel Poklicani, da bi živeli nas to pot vabi, da bi si vzeli čas in skupaj prosili in molili pri Gospodarju setve, naj pošlje pogumnih fantov in deklet v našem slovenskem narodu, ki bodo z veseljem stopili na pot posvečenega življenja,« so zapisali na spletni strani škofije. Dopoldanski molitveni uri bo sledila sveta maša, ki jo bo daroval upokojeni škof Stanislav Lipovšek. Ministranti so povabljeni k sodelovanju v ministrantskih oblekah.

Nadškofija Ljubljana

Verniki Nadškofije Ljubljana bodo ta dan romali na Brezje. »Z molitvijo želimo ohrabriti in kot Cerkev potrditi vse tiste, ki jih Bog danes kliče na poseben način v svojo službo,« je zapisal Jure Ferlež, voditelj škofijske komisije za pastoralo poklicanosti in nove duhovne poklice. »Tudi s tem molitvenim dnevom se borimo za vsako družino, ki ne ceni duhovnega poklica v svoji sredi, za vsako župnijsko skupnost, ki išče načine, kako bi mlade navdušili za velikodušnost in služenje, za vsakega, ki se bori s svojimi strahovi in se boji prepustiti Jezusu. Zato ni vseeno, ali smo na Brezjah ali nas ni,« je prepričan. »Spodbujam peš romanja in kolesarjenje do Brezij, pa tudi da povabite vse bolne in ostarele, ki ne zmorejo na Brezje, da se z nami povežejo in prispevajo svoj del k učinkovitosti romarskega shoda.«

Z molitvijo želimo ohrabriti in kot Cerkev potrditi vse tiste, ki jih Bog danes kliče v svojo službo. (Jure Ferlež)

Med sveto mašo, ki jo bo vodil nadškof Stanislav Zore, bo tudi sprejem med pripravnike za diakonat in prezbiterat ter stalni diakonat in postavitev le-teh v službo bralca.

Škofija Novo mesto

Molitveni dan za duhovne poklice bo v škofiji Novo mesto potekal v Marijinem božjepotnem svetišču na Zaplazu. Molitveno uro pripravljajo sestre redovnice. Sveto mašo bo vodil upokojeni škof Andrej Glavan, po maši pa se bo srečal z ministranti iz vse škofije. Molitveni dan bo namreč združen s srečanjem ministrantov.

Škofija Koper

V Škofiji Koper se bodo pri molitvi za duhovne poklice zbrali v baziliki na Sveti Gori. Pripravljajo križev pot, molitveno uro pred Najsvetejšim, srečanje ministrantov in otrok, sveto mašo, kratek koncert in še kaj. »Posebej želimo ta dan prositi za nove duhovne poklice, za svetost poklicanih, za vse tiste, ki v naši škofiji opravljajo katehetsko službo, in za družine, v katerih rastejo in zorijo duhovni poklici, da bo tudi na tak način prišlo do izraza letošnje geslo: Poklicani, da bi živeli,« je k dejavnemu sodelovanju povabil Ervin Mozetič, škofov vikar za pastoralo.

Natančnejše informacije o programih romanj po posameznih škofijah so na voljo TUKAJ in na spletnih straneh škofij.

Molimo skupaj za nove duhovne poklice, svetost in stanovitnost poklicanih ter vso slovensko Cerkev!

Nalaganje
Nazaj na vrh