Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Cvikl: »Marija naj nas vodi v življenje Božje bližine«

Za vas piše:
T. M.
Objava: 25. 01. 2022 / 12:13
Oznake: Cerkev, Maša, Praznik, Škof, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2022 / 13:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Cvikl: »Marija naj nas vodi v življenje Božje bližine«
Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof Cvikl: »Marija naj nas vodi v življenje Božje bližine«

V torek, 25. januarja, je v baziliki Matere usmiljenja v Mariboru potekal sklep Tedna molitve za edinost kristjanov.

Sveto mašo je daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. »Danes v Cerkvi obhajamo praznik spreobrnitve apostola Pavla in zaključek molitvene osmine za edinost kristjanov. Tukaj, v tej baziliki, pa ta dan obhajamo slovesni praznik Matere usmiljenja, patrocinij,« je ob začetku pridige dejal mariborski nadškof. 

»V Kristusu smo vsi eno« 

»Ob koncu molitvene osmine za edinost kristjanov se morda sprašujemo, zakaj na koncu te osmine praznujemo spreobrnitev apostola Pavla, ko pa vemo, da je bil ognjevitega značaja, ni skoparil z besedami, ko je bilo potrebno zagovarjati resnico evangelija in si je zato nabral kar nekaj nasprotnikov. Je pa res, da ravno pri apostolu Pavlu najdemo največkrat poudarjeno misel, da smo v Kristusu vsi verniki eno. Na dveh mestih v svojih pismih jasno piše, da »ni ne Juda ne Grka, ni ne sužnja ne svobodnjaka, ni ne moškega ne ženske: kajti vsi ste eden v Kristusu Jezusu« (Gal 3,28). V Kristusu smo vsi eno,« je poudaril nadškof. 

Časa, ki ga preživljamo, ne zaznamuje samo koronavirus, zaznamuje ga tudi sinodalna pot. FOTO: J. S. 

Kako pa je danes med kristjani? Še zmoremo biti edini? Mariborski nadškof je v svoji homiliji odgovoril takole: »Morda še ne zmoremo razrešiti vseh vprašanj glede nauka, ki nas ločuje od kristjanov drugih veroizpovedi. Prva stvar, ki je pomembna, je, da gledamo drug pri drugem predvsem na to, kar nas povezuje, in manj na to, kar nas ločuje. Na ta način bodo med nami rastli povezanost, spoštovanje in iskanje, kaj lahko naredimo skupaj. To je tisto, kar papež Frančišek imenuje pot, ki jo hodimo skupaj, in pravi, da večkrat ko bomo skupaj poslušali Božjo besedo, skupaj molili in pričevali za evangeljske vrednote, bolj bomo prepoznavali, da nam je vsem kristjanom pot vedno bolj skupna.«

Ko zaključujemo letošnjo molitveno osmino, to ne pomeni, da se ne bomo med letom zavzemali, da bi s konkretnimi besedami in dejanji še naprej pričevali za edinost. Res pa je, da če to delamo vsak zase, smo preslišani in neopaženi; če pa nam uspe kdaj pričevati skupaj s kristjanih drugih Cerkva, potem to pričevanje postane orodje Kristusove milosti, ki ozdravlja razdeljeni svet in vanj prinaša novo upanje. (nadškof Alojzij Cvikl) 

Praznik Matere usmiljenja 

»Danes, na praznik Matere usmiljenja, smo še posebej zazrti v to cenjeno in milostno podobo Matere usmiljenja, ki se je tako globoko vtisnila v srca Mariborčanov. Prek te podobe doživljamo in čutimo, kako nas Marija vabi k sebi, da bi nas popeljala k tistemu, ki ga je rodila, k Božjemu Sinu, ki je utelešeno Božje usmiljenje,« je nadaljeval mariborski nadškof. »Zato smo danes zbrani tukaj, pri Materi usmiljenja, da bi obnovili in utrdili našo zvestobo, zvestobo Bogu, da nas ne bi premamila "lažja pot", ki jo ponuja svet.« 

Naj na tej sinodalni poti čutimo in doživljamo, da nas spremlja Materinska roka nje, ki je za nas vzor vere in zaupanja v Boga. Ona je podoba novega človeka. Nova Eva, ki je s svojim "Zgodi se!" zarja novega, odrešenega življenja. Naj tudi nas vodi v to življenje Božje bližine. (nadškof Alojzij Cvikl)

»Marija je Mati usmiljenja, ker nas vodi k viru vsega usmiljenja, da bi se ob srečanju s tem usmiljenjem v nas rodil nov človek. Vsi smo bili ustvarjeni po Božji podobi, pri svetem krstu pa smo bili posinovljeni, saj nas je Jezus sprejel za svoje, Božje otroke, ki smemo Bogu reči Oče.« S temi poudarki je mariborski nadškof zaključil svojo današnjo praznično pridigo. 


Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh