Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Cvikl o »pridnem in nadarjenem« misijonarju s čutom za uboge [FOTO]

Objava: 24. 10. 2021 / 18:14
Oznake: Dogodek, Maša
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2021 / 09:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Cvikl o »pridnem in nadarjenem« misijonarju s čutom za uboge [FOTO]
Minoritski pater Miha Drevenšek je s svojim misijonarskim delom pustil neizbrisen pečat v Zambiji FOTO: Jože Potrpin

Nadškof Cvikl o »pridnem in nadarjenem« misijonarju s čutom za uboge [FOTO]

Osrednja osebnost letošnje misijonske nedelje v Sloveniji je minoritski pater Miha Drevenšek, ki je do smrti pred natanko 10 leti deloval in pustil neizbrisen pečat v Zambiji.

Glavno praznovanje misijonske nedelje je letos potekalo v mariborski nadškofiji, v Vidmu pri Ptuju, rojstnem kraju misijonarja p. Mihe Drevenška. V župnijski cerkvi sv. Vida so praznovanje z začetkom tridnevnice odprli že v petek zvečer s sveto mašo z nagovorom sester frančiškank Marijinih misijonark in slavljenjem pred najsvetejšim. V soboto so si sledili srečanje za vse, ki imajo radi sveto pismo, misijonski rožni venec, večerna sveta maša in pričevanjski večer s sestrami.

Nadškof Cvikl z zelenim klobukom, prepoznavnim znakom p. Mihe FOTO: Jože Potrpin

Pri sveti maši so si zelen klobuk, ki je bil prepoznaven znak p. Miha Drevenška, najprej nadeli nadškof, duhovniki, redovnice, po maši pa še vsi ostali.

Molitvena ura in slovesna sv. maša

Sprva načrtovan sobotni večerni slavilni koncert so morali prestaviti na čas, ko bo epidemiološka slika ugodnejša. Nedeljski del je uvedla popoldanska molitvena ura za misijonarje in misijone po svetu v cerkvi sv. Vida, po njej pa je slovesno vseslovensko misijonsko sveto mašo vodil mariborski nadškof metropolit in podpredsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Alojzij Cvikl ob somaševanju duhovnikov mariborske nadškofije in misijonarjev, ki so trenutno v domovini.

Pri slovesni vseslovenski misijonski sveti maši so somaševali tudi misijonarji, ki so trenutno na obisku v domovini FOTO: Jože Potrpin

Misijonska nedelja pridiga nadškof Cvikl.docx

Duhovnik s preroškim duhom

»Pridnega, nadarjenega in delavnega« misijonarja s posebnim čutom za uboge in ranljive, ki ljudem ni le konkretno pomagal, temveč se je tudi pogumno zavzemal za njihove pravice in za to, da bi se njihov glas tudi slišal v javnosti, se je v pridigi dotaknil tudi nadškof Cvikl. »Zavzemal se je za svobodo medijev in pravico do svobodnega izražanja. Bil je duhovnik s preroškim duhom, ki si je pridobil zaupanje ljudi, h katerim je bil poslan, kajti evangelij je oznanjal tako, da je oznanjevanje potrjeval s svojim življenjem.«

Vse, česar se je lotil, je bilo uspešno

Vsak, ki se je srečal z njim, je začutil veselje, ki je kar vrelo iz njega, je nadaljeval nadškof Cvikl: »Čutil je, da mora svoje notranje veselje, pristno in globoko vero deliti še drugim in jim prinašati veselje in upanje. Vse, česar se je lotil, je uspelo, saj se je z dušo in srcem predal misijonskemu poslanstvu. V njegovem delu se je uresničilo geslo letošnje misijonske nedelje: 'Ne morem, da ne bi govoril o tem in živel za to, kar nosim tako globoko v srcu'. To je poslanstvo, ki vodi k drugemu, k odprtosti za drugega in za pričevanje, kako velike reči je Gospod storil za nas.«

P. Miha Drevenšek je bil osrednja osebnost letošnje misijonske nedelje v Sloveniji FOTO: Jože Potrpin

Nov žar in obnovljen obraz naše Cerkve

Alojzij Cvikl je vernike spodbudil, naj z molitvijo in konkretno ljubeznijo objamejo naše misijonarje, pa tudi, naj z novim žarom in obnovljenim obrazom naše Cerkve pričujejo za Kristusa – najprej z življenjem po evangeliju, pa tudi z izgovorjeno in pisano besedo. »Papež Frančišek pravi, da je Cerkev avtentična in pričevalna, ko je blizu ljudem, ko jih zna poslušati, potem jim lahko prinese veselo oznanilo evangelija,« je poudaril nadškof.

P. Miha je imel poseben čut za uboge in ranljive FOTO: Jože Potrpin

Evangeljska pot nas vodi na obrobja

»Obnovljeni, misijonski obraz Cerkve se lahko rodi le iz zvestobe evangeliju. Evangeljska pot nas vodi na obrobja, k ubogim, ki trpijo materialno pomanjkanje ali ki iščejo smisel življenju, ki v sebi nosijo neštete rane in razočaranja. Gospod ve, kaj je dobro za nas in za vse, ki hrepenijo po veselem oznanilu in so potrebni naše pomoči. Najvišje dobro za nas je zveličanje, ki nam ga je dosegel sam Božji Sin, s križem in trpljenjem. Bog nam želi to najvišje dobro tudi podeliti, če bomo imeli pristno vero in zaupanje vanj,« je sklenil mariborski nadškof Cvikl.

Več fotografij Jožeta Potrpina si oglejte v spodnji fotogaleriji.

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh