Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Cvikl s polnima kombijema sredstev obiskal Koroško

Za vas piše:
J. P.
Objava: 09. 08. 2023 / 07:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2023 / 08:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Cvikl s polnima kombijema sredstev obiskal Koroško
Nadškof Alojzij Cvikl je obiskal prizadeta območja na Koroškem. FOTO: FB Karitas Maribor

Nadškof Cvikl s polnima kombijema sredstev obiskal Koroško

Po vrnitvi s Svetovnega dneva mladih v Lizboni je mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl obiskal Koroško, ki jo je vodna ujma katastrofalno prizadela.

Nadškof Cvikl se je srečal tudi s prebivalci prizadetih območij. FOTO: FB Alojzij Cvikl

»V času, ko so se ljudje v naših krajih spopadali z vodno ujmo, sem bil na SDM v Lizboni. Težko mi je bilo, da sem bil daleč od trpečih ljudi. Komur sem lahko, sem poslal sporočilo bližine,« je svoj zapis na družbenem omrežju začel nadškof Alojzij Cvikl, ki se je nato včeraj, skupaj z vodstvom Nadškofijske karitas Maribor in dvema polnima kombijema osnovnih sredstev, podal na pot od Raven, Prevalj do Mežice in Črne na Koroškem, kjer je med drugim srečal tudi predsednico države Natašo Pirc Musar.

Odpravljanje katastrofalnih posledic ujme. FOTO: FB Alojzij Cvikl

Solidarnost in medsebojna pomoč

»Na lastne oči sem tako videl tragedijo, ki je zadela ljudi in ki se me je osebno zelo dotaknila, in se z ljudmi tudi pogovarjal. Mi pa daje upanje to, da sem videl veliko solidarnosti in medsebojne pomoči, ki sta sposobni premagati še tako veliko tragedijo in začeti pisati novo zgodbo,« je poudaril mariborski nadškof in obljubil, da bo Nadškofijska karitas Maribor skupaj z vodstvi župnijskih Karitas poiskala načine in poti, da bo pomoč v najkrajšem možnem času prišla do ljudi.


Spodbuda škofov

Alojzij Cvikl je spomnil, da so škofje povabili vse Slovence, »da stopimo skupaj, se povežemo v solidarnosti, se konkretno zavzamemo za vse ranljive in za vse, ki so v strahu zaradi finančnih nevarnosti; zlasti pa spet obudimo vero in zaupanje v Božjo bližino in pomoč«, župnije pa, naj nabirko pri mašah prihajajočo nedeljo namenijo za prizadete v neurjih. Hkrati so, je še spomnil nadškof, prosili vse, ki imajo proste kapacitete v bližini prizadetih krajev, h gostoljubnosti do ekip mladih prostovoljcev Mlade karitas, ki potrebujejo namestitev za opravljanje svojega dela.


Naj ta preizkušnja rodi bratsko in sestrinsko ljubezen

»Skupaj bomo uspeli,« zatrjuje msgr. Alojzij Cvikl in ob koncu dodaja spodbudno in tolažilno besedo: »Težko je v križu in trpljenju prepoznati Božjo voljo. Vendar so trenutki trpljenja najbolj rodovitni. Kot voda, ki odteka, bo tudi to trpljenje prešlo. Naj ta preizkušnja rodi bratsko in sestrinsko ljubezen. Bog vas blagoslovi!« Nadškofa so med obiskom spremljali predsednik in generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček in Darko Bračun ter voditeljica Župnijske karitas Prevalje Terezija Vivod.

Nadškof Cvikl s prizadevnimi gasilci. FOTO: FB Alojzij Cvikl

Najbolj veseli sadja, paradižnika, orodja

Z Nadškofijske karitas Maribor so ob tem sporočili, da so največ humanitarne pomoči pustili v Črni na Koroškem, ki je najhuje prizadeta. »Lahko bi rekli, da je hudo kot na vojnem območju. Človek obstane pretresen in brez besed, posebno tam, kjer so ostali brez vsega, pod milim nebom. Iz tega obupa se ob pomoči rodijo prisrčni nasmehi. Najbolj so bili veseli sadja, paradižnika, samokolnic, lopat in drugega orodja, ki ga zdaj še posebej potrebujejo. Razvlažilec je našel posebno mesto v skladišču.«

Prebivalci prizadetih območij so bili najbolj veseli sadja, paradižnika in orodja. FOTO: FB Alojzij Cvikl

Zahvala Karitas

Obenem so se z Nadškofijske karitas zahvalili vsem, »ki se po svojih močeh trudite, da bi bili kraji in domovi čim prej očiščeni in da bi lahko ljudje zopet v miru zaživeli.«

Nalaganje
Nazaj na vrh