Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Cvikl: »Voditi nas mora želja po skupnem dobrem«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 18. 06. 2020 / 11:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2020 / 11:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Cvikl: »Voditi nas mora želja po skupnem dobrem«

Nadškof Cvikl: »Voditi nas mora želja po skupnem dobrem«

Nadškof Cvikl je v mariborski stolnici daroval mašo za domovino.

V mariborski stolnici je nadškof Alojzij Cvikl ob začetku devetdnevnice pred dnevom molitve in posta za domovino in praznikom državnosti daroval mašo za domovino.

V pridigi se je mariborski nadškof osredotočil na ravnanje ljudi pred 30 leti, ko smo se družno odločili za samostojno državo, in v sedanjem času. Poudaril je spremembe, ki vodijo k popolnosti, pri čemer je posebej omenil odpuščanje.



»Če nam Bog odpušča, smo tudi mi povabljeni,da znamo iskati poti in načine, kako priti do sprave s človekom, ki nam je povzročil krivico ali nas kako drugače prizadel. To pa pomeni, da znam preraščati sebe, kar zahteva duhovno in moralno zrelost. To je edina pot, po kateri svet lahko postaja drugačen, bolj po 'meri človeka'.

Sanje prednikov so se uresničile

Pred 30 leti smo znali stopiti skupaj, biti enotni in se skupaj zavzeti za skupno dobro. »Da imamo svojo državo, je velik dar, ki smo ga prejeli. Naši predniki so o tem sanjali in si tega želeli, nam pa so se te sanje uresničile. Tudi pot po kateri smo prišli do te države, brez večjega prelivanja krvi in žrtev je velik Božji dar, za katerega smo morda premalo hvaležni.«

Vendar se je v nadaljevanju pridige nadškof vprašal, kaj se je zgodilo, da so mnogi državljani postali mlačni in brezbrižni in so izgubili čut soodgovornosti, ki je nujen, da bi bila naša država naš skupni dom.

»Marsikaj bi lahko bilo drugače, boljše, če bi vsi živeli dejavno odgovornost in znali ločiti resnico od laži. Res smo ljudje različni med seboj po naših značajih, po darovih in sposobnostih. Vendar je to lahko tudi bogastvo, v katerem kristjani prepoznamo delovanje Božjega Duha, ki nas obdarja s svojimi darovi.«

Bodimo dejavni za skupno dobro

Spodbudil je, da bi bili dejavni pri soustvarjanju našega skupnega življenja in oblikovanju javnega mnenja. Poudaril je, da mora skupno življenje voditi želja po skupnem dobrem, to je spletanje medsebojnih odnosov, ustvarjanje, sodelovanje in preseganje egoizma.



»Skupno dobro tako postane seštevek vse državljanske zavesti, političnih kreposti ter čut za pravičnost in svobodo,« je prepričan nadškof Cvikl. »Pri iskanju skupnega dobrega morajo biti spoštovani vsi dejavniki, tako materialni, gospodarski, kot tudi duhovni. V ospredju mora biti iskanje tega, kar je dobro za vsakega izmed nas, za družbo in človeka, kar je dobro za naše družine in spoštovanje vsakega življenja, od spočetja do smrti. To je ideal, kateremu se moramo dan za dnem približevati, kajti od tega je odvisna naša sreča, pa tudi tako gospodarski, kot tudi družbeni razvoj.«

Prošnja za Slovenijo

Ob koncu pridige je prosil bl. A. M. Slomška za Slovenijo in vse, ki imajo v njej pomembne naloge, da bi jih opravljali odgovorno in v skupno dobro. »Nam vsem pa naj dobri Bog po Sv. Duhu da modrosti in moči, da bomo znali in zmogli prispevati svoj delež k temu, da bo naša domovina rasla v miru, blaginji in medsebojnem spoštovanju.«

Skupaj za skupno dobro - S teboj bomo zmogli

Devetdnevnico ter dan molitve in posta za domovino, ki ju letos, tako kot lani, spremlja slogan Skupaj za skupno dobro - S teboj bomo zmogli, pripravlja ob 30-letnici slovenske demokracije in 29. rojstnem dnevu samostojne slovenske države iniciativna skupina za aktivno državljansko držo zavzetih katoličank in katoličanov.

Dan molitve in posta za domovino se bo končal z mašo

Molitvena devetdnevnica za domovino se bo sklenila s 24-urno molitvijo in postom za domovino, ki bo od 23. junija od 17.30 do 24. junija do 17.30, ko se bo začela maša, ki jo bodo darovali slovenski škofje v ljubljanski stolnici. Prav v ljubljanski stolnici bo osrednja molitev za domovino, ta bo neprekinjeno trajala 24 ur.

Vir in foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh