Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Gänswein: Benedikt XVI. se je cepil »iz prepričanja«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 12. 2021 / 17:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Gänswein: Benedikt XVI. se je cepil »iz prepričanja«
Nadškof Gänswein in Benedikt XVI. sta cepljena trikrat, oba »iz prepričanja« FOTO: Vatican Media

Nadškof Gänswein: Benedikt XVI. se je cepil »iz prepričanja«

Nadškof Georg Gänswein, osebni tajnik upokojenega papeža Benedikta XVI., odločno podpira pozive papeža Frančiška k cepljenju proti koronavirusni bolezni.

Tudi Benedikt XVI. in on sam sta cepljena že trikrat, je nadškof Gänswein pojasnil v pogovoru za decembrski izvod nemške revije Vatican-Magazin, in sicer »iz prepričanja«. Z mislijo na nasprotnike cepljenja v Cerkvi je nadškof opozoril, da vprašanje cepljenja ne smemo postaviti na raven vere. Nikogar namreč ne smemo prisiliti v cepljenje, to je povsem jasno, »vedno znova pa moramo apelirati na vest posameznikov,« je prepričan 65-letni nemški nadškof. Na vprašanje, ali je upokojeni papež enakega mnenja, je Gänswein odvrnil: »Sicer se ne bi pustil trikrat cepiti.«

Nikogar ne smemo prisiliti v cepljenje, to je povsem jasno, »vedno znova pa moramo apelirati na vest posameznikov«.

Nadškof Gänswein je dejal, da ima vsako cepivo svoje prednosti in slabosti, ob tem pa je spomnil na predsednika Italijanske škofovske konference kardinala Gualtiera Bassettija, ki je lansko jesen, ko cepljenje proti koroni še ni bilo dostopno, zbolel za težjo obliko koronavirusne bolezni in skoraj umrl. Kardinal Bassetti je poročal, kako grozno je bilo prebolevanje covida-19, in da lahko zdaj le opozarja pred kakršno koli obliko ideološke križarske vojne proti cepljenju, tako nadškof Gänswein.

Vatikan je cepljenje s cepivom Pfizer-BioNtech začel v letošnjem januarju, februarja pa so potrdili, da je upokojeni papež prejel oba odmerka cepiva. Oktobra so začeli z delitvijo tretjega odmerka.

»S Frančiškom sem v pogovoru lahko odprt in neposreden«

Nemški nadškof je v pogovoru povedal tudi nekaj besed o svojem odnosu s papežem Frančiškom in ga ocenil kot »dobrega, čeprav ne vedno povsem brez napetosti«. »Kot je hitro razvidno, se med seboj resnično razlikujeva,« tako osebni tajnik Benedikta XVI. Frančišek mu je nekoč dejal, da »Gänswein ni človek, ki bi se ti nasmihal v obraz, za hrbtom pa počel stvari v tvojo škodo« - in to je lahko tako krepost kot šibkost. »Na prvi pogled je jasno, česa si želim, če ni tako, pa svojo željo natančno izrazim,« je pojasnil nadškof. Z vidika svetega očeta to ni vedno najbolje, toda »dobro je, da sem s papežem Frančiškom v pogovoru lahko odprt in neposreden«.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh