Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Gänswein: Frančišek je napisal pismo Benediktu XVI.

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 02. 2022 / 17:04
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Gänswein: Frančišek je napisal pismo Benediktu XVI.
Nadškof Gänswein je za italijansko televizijo Rai spregovoril o pismu Benedikta XVI. po objavi poročila o spolnih zlorabah v münchenski nadškofiji. FOTO: Vatican Media

Nadškof Gänswein: Frančišek je napisal pismo Benediktu XVI.

Papež Frančišek je svojemu predhodniku na položaju Petrovega naslednika, upokojenemu papežu Benediktu XVI., v pismu izrazil podporo in mu zagotovil svoje molitve.

O tem je za italijansko televizijo Rai po navedbah spletnega portala Vatican News sinoči spregovoril osebni tajnik Benedikta XVI., 65-letni nadškof Georg Gänswein. Razlog za pogovor z nadškofom Gänsweinom je bilo sicer pismo Benedikta XVI. po objavi poročila o spolnih zlorabah v münchenski nadškofiji.

Benedikt XVI. je prejel čudovito pismo papeža Frančiška.

»Benedikt XVI. je prejel čudovito pismo papeža Frančiška, v katerem govori kot pastir, kot sobrat in kot človek, ki mu znova izreka svoje popolno zaupanje in podporo ter mu zagotavlja svoje molitve,« je nemški nadškof povedal v pogovoru za italijansko televizijo. Po besedah voditelja oddaje se Benediktovo pismo mnogim ljudem, predvsem v Nemčiji, ne zdi zadostno opravičilo za vse storjene krivice. Nadškof Gänswein je na to odvrnil:

»Kdor pismo natančno bere, tako, kot je bilo zapisano, takšne kritike, teh očitkov ne more izreči. Benedikt XVI. namreč v njem vse žrtve spolnega nasilja iskreno prosi odpuščanja.« Nadškof je znova poudaril, da je Joseph Ratzinger oz. Benedikt XVI. na tem »občutljivem področju« storil zelo veliko.

Benedikt XVI. v pismu vse žrtve spolnega nasilja iskreno prosi odpuščanja.

Upokojeni papež Benedikt XVI. je minuli torek v pismu svoji nekdanji nadškofiji München-Freising izrazil svoje mnenje o münchenskem poročilu in o očitkih, izrečenih njegovemu delovanju na položaju münchenskega nadškofa. Benedikt XVI. vse prizadete prosi za odpuščanje. Odzivi na njegov zapis so bili predvsem v Nemčiji zelo različni: predsednik Nemške škofovske konference, škof Georg Bätzing, je v kratkem zapisu na družbenem omrežju Twitter Benediktovo pismo pozdravil, ob tem pa ni omenjal njegove vsebine, medtem ko so se žrtve zlorab večinoma odzvale s precejšnjim razočaranjem in upokojenemu papežu očitajo premalo sočutja, Cerkvi pa preveliko relativizacijo vprašanja spolnih zlorab.

Tudi italijanski kardinali v podporo Benediktu XVI.

Tudi visoki italijanski cerkveni predstavniki so izrazili podporo Benediktu XVI. in njegovemu zapisu o münchenskem poročilu. Ratzingerjevo pismo je prelomnica, je v pogovoru za italijanski časnik La Stampa izjavil bolonjski nadškof kardinal Matteo Zuppi. Prošnja za odpuščanje, ker se Cerkev ni ustrezno odzvala, izraz bolečine in globokega sramu, vse to je nauk v ponižnosti in odgovornosti ter izkazuje pogum, je dejal 66-letni kardinal, ki je sicer blizu papežu Frančišku.

Ratzingerjevo pismo je prelomnica.

Kardinal Zuppi je pohvalil odprtost upokojenega papeža ter njegov »plemenit, poduhovljen in človeški zapis«. Kardinal je prepričan, da pismo ne meče sence na Benedikta kot papeža ali osebo. Nasprotno, sam meni, da je Benedikt s pismom še okrepil svojo avtoriteto kot človek, duhovnik, škof in upokojeni papež.

Tudi nekdanji milanski nadškof, kardinal Angelo Scola, je v pogovoru za italijansko La Repubblico izrekel pohvalo Benediktovemu pismu. Kot je pojasnil, je znova dobil potrdilo, da je Ratzinger človek, ki je v službi resnice. Nesmiselno je ugibati, ali je lagal, da bi branil samega sebe. Za kardinala Scolo je »globok zapis« s prevzemom odgovornosti za vsakega člana Cerkve »mogočna priča v času skrajnega individualizma«.

Pismo Benedikta XVI. je kot globok zapis s prevzemom odgovornosti za vsakega člana Cerkve »mogočna priča v času skrajnega individualizma«.

Podobnega mnenja je tudi predsednik Papeške akademije za življenje, nadškof Vincenzo Paglia. Benediktovo pismo je dokument »velikega vernika in velikega humanista«, je Paglia dejal za italijanski Radio 24. Benedikt je zgled za celotno Cerkev, pa tudi za celotno družbo, kajti nasilje nad otroki se tiče vseh družbenih ustanov.

Nalaganje
Nazaj na vrh