Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Hoser nastopil službo v Medžugorju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 07. 2018 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.07.2018 / 08:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Hoser nastopil službo v Medžugorju

Nadškof Hoser nastopil službo v Medžugorju

Papežev posebni odposlanec bo redno spremljal tamkajšnje župnijsko občestvo.

Nadškof Henryk Hoser, 75-letni upokojeni poljski nadškof v Varšavi, je včeraj s slovesnim bogoslužjem uradno nastopil službo kot apostolski vizitator v župniji sv. Jakoba v Medžugorju. K slovesnosti so bili povabljeni vsi farani ter romarji in verniki iz okoliških krajev.

Prvi mandat

Papež Frančišek je nadškofa Hoserja kot posebnega odposlanca Svetega sedeža v medžugorsko župnijo sv. Jakoba prvič poslal 11. februarja 2017. Po besedah vatikanskega tiskovnega urada je bila takrat njegova naloga »preučiti pastoralni položaj in potrebe romarjev ter na podlagi spoznanj predlagati pobude za prihodnost«. Njegova naloga je bila tedaj izključno pastoralnega značaja, zaključno poročilo pa je papežu predstavil junija 2017.

Vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke je takrat še pojasnil, da je »naloga posebnega odposlanca znamenje pozornosti svetega očeta do medžugorskih romarjev«. Škof se ni poglabljal v osebna razodetja medžugorskih vidcev in vidkinj ter Marijina prikazovanja, ki so v pristojnosti vatikanske Kongregacije za nauk vere. Sodeloval je s tamkajšnjim škofom in frančiškansko skupnostjo, ki vodi župnijo.

Drugi mandat

V drugo je papež Frančišek nadškofa Hoserja 31. maja letos imenoval za »izrednega apostolskega vizitatorja za medžugorsko župnijo«. Po navedbah Svetega sedeža bo poljski nadškof v Medžugorju ostal »za nedoločen čas in ad nutum Sanctae« (na razpolago Svetemu sedežu).

Tudi tokrat bo naloga nadškofa Hoserja izključno pastoralnega značaja, kot nadaljevanje prvega mandata, ki se je zaključil pred letom dni. Cilj naloge apostolskega vizitatorja je, je pojasnil Sveti sedež, zagotoviti zanesljivo in stalno spremljanje župnijskega občestva v Medžugorju in vernikov, ki tja prihajajo kot romarji, njihove potrebe pa zahtevajo posebno pozornost«.

»Romarji prihajajo, da bi nekoga srečali«

Kot poroča Radio Ognjišče, se je sinočnjega slovesnega bogoslužja udeležilo veliko število vernikov, ki so se na sveto mašo pripravili z molitvijo rožnega venca. Bogoslužje so poleg nadškofa Hoserja obhajali še apostolski nuncij v Bosni in Hercegovini msgr. Luigi Pezzuto, provincial Hercegovske frančiškanske province p. Miljenko Šteko, medžugorski župnik p. Marinko Šakota, ter 118 duhovnikov in redovnikov.

Sveto mašo so darovali v latinščini. V mašnem nagovoru je apostolski vizitator spomnil, kako papež Frančišek, pastir Cerkve, izpolnjuje besede preroka in pastirje pošilja tja, kjer so ljudje, kjer se verniki zbirajo v iskanju luči odrešenja. V Medžugorje prihajajo romarji iz različnih krajev, po nekaterih ocenah iz 80 držav. Tja prihajajo zato, da bi nekoga srečali: Boga, Kristusa in njegovo Mater, pa tudi zato, da bi odkrili pot, ki vodi do veselja življenja v hiši Očeta in Matere.

Nadškof Hoser je nato opisal še ljudsko pobožnost v Medžugorju: »V središču je sveta maša, čaščenje Svetega Rešnjega Telesa, množično prihajanje k zakramentu sprave, vse to pa spremljajo številne pobožnosti: rožni venec in križev pot, ki je od začetka ostro kamenje spremenil v gladke steze,« je v mašnem nagovoru poudaril poljski nadškof.

Medžugorski župljani so ob sklepu svete maše nadškofu Hoserju podarili Sveto pismo.

Vir: Vatican News / Kathpress
Foto: Vatican News / Radio Ognjišče

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh