Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Uran imenovan za rednega člana Evropske akademije znanosti in umetnosti

Objava: 04. 03. 2005 / 06:16
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Uran imenovan za rednega člana Evropske akademije znanosti in umetnosti

Prof. dr. Felix Unger, predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti (EAZU) s sedežem v Salzburgu v Avstriji, je sporočil, da je bil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran na seji senata 21. januarja 2005 izvoljen za rednega člana Evropske akademije znanosti in umetnosti v razredu za svetovne religije.



Prof. dr. Felix Unger, predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti (EAZU) s sedežem v Salzburgu v Avstriji, je sporočil, da je bil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran na seji senata 21. januarja 2005 izvoljen za rednega člana Evropske akademije znanosti in umetnosti v razredu za svetovne religije. Nadškof Uran se bo v soboto, 5. marca 2005, v Salzburgu udeležil plenarnega zasedanja Akademije.

V razredu za svetovne religije je bil tako pridružen dosedanjim slovenskim članom dr. Alojziju Šuštarju, dr. Francu Rodetu, dr. Jožetu Krašovcu, dr. Stanku Ojniku in dr. Alojziju Slavku Snoju. V Sloveniji je več članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki so hkrati tudi člani Evropske akademije znanosti in umetnosti v različnih razredih; dr. France Bernik je tudi njen senator.

Evropsko akademijo znanosti in umetnosti so leta 1990 ustanovili prof. dr. Felix Unger, kardinal dr. Franz König in prof. dr. Nikolaus Lobkowicz. Združuje akademike interdisciplinarnih znanosti, mednarodnih pripadnosti in vizionarje evropskega sobivanja in razvoja na raznih ravneh. S svojimi projekti in s 1.300 člani deluje na različnih področjih humanistike in kulture, ki so razvrščena v sedem razredov: medicina, umetnost, naravoslovne znanosti, socialne vede, pravo in ekonomija, tehnika in okoljske vede ter svetovne religije.

Za svoje delovanje navznoter in navzven ima Akademija zelo široko zasnovano utemeljitev v t. i. Listini strpnosti (tolerance) s podnaslovom Krepost sožitja. Med njenimi sestavljavci je podpisan tudi akademik dr. France Bernik. V kratkem uvodu je poudarjeno, da je vir človekovih pravic dostojanstvo vsake osebe, varovanje družine pa prednostna naloga. Medsebojno spoštovanje terja iskanje soglasja (konsenza) med različnimi izročili in svetovnimi nazori glede temeljnih vrednot; kjer pa soglasje ni mogoče, je treba zagotoviti vsaj mirno sožitje. Nadaljnje besedilo listine ima šest točk in ga navajamo v celoti:

Strpnost je pripravljenost posameznika, da se zavzema za dostojanstvo vsakega drugega človeka.

Strpnost se izraža v obvezujočem vrednostnem redu, ki je naravnano na dostojanstvo človeka.

Strpnost zahteva sposobnost človeka za razumevanje drugega in za spoštovanje njegove drugačnosti.

Strpnost predpostavlja lastno zanesljivo stališče.

Strpnost podpira varnost, dostojanstvo in svobodo vsakega človeka na njegovem kulturnem področju.

Zagotoviti in pospeševati strpnost je splošna dolžnost in osrednja prvina vsake vzgoje.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh