Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Uran v TV odmevih

Objava: 06. 05. 2008 / 07:57
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Uran v TV odmevih

Usmeritev človeka v imeti in izčrpavati je smer, ki ne vodi v svetlo prihodnost, meni ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran. "Če bomo uničili svet, ne bo nihče preživel, niti kristjani niti muslimani," je še poudaril Uran v oddaji Odmevi na TV Slovenija. V oddaji sta sodelovala tudi paroh Peran Bošković in mufti Nedžad Grabus.

Nadškof Uran je opozoril, da je "človek kot biti ostal zadaj, ko je sprejel paradigmo kopičenja materialnih dobrin". Nadškof je tudi prepričan, da v zahodni civilizaciji obstaja podzavestni strah pred prihodnostjo in življenjem, ki se kaže v zmanjševanju rodnosti.

Nadškof meni, da smo Slovenci strpni do drugih ver. Slovenska karitas je v času vojne v Bosni pomagala vsem, ne glede na vero, je dodal. Uran je še dejal, da je rešitev sodelovanje in sožitje med kulturami.

Glede gradnje novih cerkva je nadškof pojasnil, da je bilo v Sloveniji "dolga desetletja nemogoče zgraditi kakšno novo cerkev". Po njegovih besedah se je v določenih obdobjih res zgradilo nekaj novih cerkva. A je dodal, da se njihovo število "v zadnjem času ne povečuje na veliko".

Paroh pravoslavne cerkve v Sloveniji Bošković je prepričan, da je problem uničevanje okolja večplasten. "Tisti, ki ustvarjajo največ dobrega, to pa so razvite dežele, hkrati - hote ali nehote - ustvarjajo tudi slabo," je poudaril in dodal, da je rešitev v uravnoteženju dobrega in slabega.

Bošković meni, da potrebujemo nove in lepe cerkve, vendar ne na račun revnih in lačnih ljudi, temveč na račun oboroževanja. Tudi paroh se je zavzel za dialog med različnimi kulturami in verami.

Grabus je prepričan, da je islam danes odprta vera. "Islam v Sloveniji je zelo odprta vera," je poudaril, a dodal, da "mogoče vsi muslimani povsod po svetu niso odprti".

Obenem je mufti zatrdil, da se muslimani, ki živijo v Sloveniji, tu počutijo popolnoma doma. "Niso odgovorni za to, kar se dogaja po svetu," je poudaril. Dodal je še, da muslimani v Sloveniji že dolgo časa čakajo na gradnjo džamije.

Vsi trije sogovorniki v oddaji so tudi podprli prizadevanje za ustanovitev Sredozemske univerze.

STA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh