Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: »Dr. Šturm je živel iz vsebine«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 12. 2021 / 18:45
Oznake: Družba, Maša, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2021 / 19:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: »Dr. Šturm je živel iz vsebine«
Mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore. FOTO: M. M.

Nadškof Zore: »Dr. Šturm je živel iz vsebine«

Popoldne je v frančiškanski cerkvi na Tromostovju v Ljubljani potekala maša zadušnica za pokojnega dr. Lovra Šturma, ki je umrl v začetku decembra. Maše zadušnice so se poleg svojcev, prijateljev in znancev pokojnega udeležili tudi nekateri predstavniki civilne družbe na čelu s predsednikom države Borutom Pahorjem, ki je po blagoslovu zbrane tudi nagovoril.

Nadškof Zore je podčrtal neprecenljiv prispevek Lovra Šturma kot ustavnega strokovnjaka in profesorja, ki si je vselej prizadeval za pravičnost, pri čemer sta ga vodili strokovnost in nepristranskost.

Nadškof Zore: »Za ladjo njegovega življenja je ostajala jasno začrtana brazda, ki je razodevala sadove njegovega dela.« FOTO: M. M.

Strokoven, nepristranski, pravičen

Če razširimo prostor svojega srca s spoznanjem, da so ljudje ob nas bratje in sestre, svet postane sprejemajoč in mi se v njem počutimo varno. Takšna izhodišča imajo posledice na mnogih področjih življenja, tudi na področju različnih pravnih vej in pravne urejenosti medčloveških odnosov in družbi, je poudaril nadškof Zore. »Kaj in koliko je na teh področjih storil pokojni profesor dr. Lovro Šturm so in še bodo, v to sem trdno prepričan, presojali in ocenjevali strokovnjaki. Smo pa v dneh okrog njegove smrti slišali in prebrali veliko misli, ki so poudarjale njegovo strokovnost, nepristranskost in pravičnost.«

 Maše so se udeležili tudi člani malteškega viteškega reda, ki mu je pripadal dr. Lovro Šturm. Za njimi sedijo svojci pokojnega profesorja. FOTO: M. M.

Biti trden in odločen, a blag v načinu

Ljubljanski nadškof in metropolit je osvetlil eno od njegovih izjav, v kateri je dejal, da si moramo prizadevati za pravi odmerek pravičnosti v razmerah, v katerih živimo, zato da naša družba postane prijazna in sodobna, v kateri bi vladala vladavina prava. Ob tem je spomnil na besede, ki jih je na pogrebu izrekel nadškof Stres, ko je dejal, da profesor Šturm zaradi preudarnosti in modrosti ni šel nikoli v skrajnosti, bil pa je vselej odločen in jasen zagovornik tega, kar je prav. »Kakor je sam rad rekel in je to priporočal tudi drugim: biti trden in odločen v stvari, a blag v načinu.«

 Zbrani pri maši v frančiškanski cerkvi na Tromostovju. FOTO: M. M.

Prizadevanja za pravice vernih

Nadškof Zore je med drugim izpostavil njegova prizadevanja za pravice vernih različnih veroizpovedi in verstev. »Verni mu bomo večno hvaležni za vse, kar je v ta namen storil kot član in predsednik Ustavnega sodišča RS ter kot minister za pravosodje, ki je pripravil tako temeljit in utemeljen Zakon o verski svobodi, da ga njegovim nasprotnikom ni uspelo razveljaviti.« Ob tem je dodal, da je s svojim življenjem in delom služil tudi namenu malteškega viteškega reda, katerega član je bil. »Moto tega reda pa je obramba vere in pomoč ubogim,« je spomnil Zore.

 Tudi danes so mnogi svoje misli o pokojniku zapisali v žalno knjigo. FOTO: M. M.

Človek, ki mu je šlo za vsebino

Nadškof je nadaljeval, da je imel pri dr. Šturmu vedno občutek, da gre za človeka, ki mu gre za vsebino in ne za videz. Živel je iz vsebine, kot človek in kot pravnik. »Gradil je na vrednotah. Najvišja vrednota v njegovem delovanju so bile človek in njegove pravice. Za ladjo njegovega življenja je ostajala jasno začrtana brazda, ki je razodevala sadove njegovega dela. Njegova ladja je zdaj priplula v pristanišče. Njegovim domačim, svojcem in prijateljem izražam sožalje v imenu Cerkve v Sloveniji,« je zaključil Zore.

Predsednik države Borut Pahor: »Zlasti sem občudoval moč njegove zadržanosti pred silovitostjo kritik na njegov račun.« FOTO: M. M.

Pahor: »Ta dar in to modrost danes močno pogrešam«

 Predsednik države Borut Pahor je izpostavil Šturmovo vlogo pri demokratizaciji Slovenije in oblikovanju njenega ustavnega sistema. Zaradi njegovih številnih dosežkov ga je lani odlikoval s srebrnim redom za zasluge za njegov izjemen prispevek pri uveljavljanju pravne države, ustavnosti in ustavne znanosti. »Zlasti sem pri njem občudoval moč zadržanosti pred silovitostjo kritik na njegov račun vseh vrst. To je redek, preredek dar. Brez tega daru ni modrosti, ki posebej odlikuje najuglednejše intelektualce in javne osebnosti. Ta dar in to modrost danes močno pogrešam. Tako, kot bomo pogrešali dr. Lovra Šturma,« je zaključil Pahor.

Nalaganje
Nazaj na vrh