Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: »Kakšno ime pa bom Jezusu dal jaz?« [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 04. 2023 / 10:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2023 / 17:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: »Kakšno ime pa bom Jezusu dal jaz?« [VIDEO]
Bom hodil za njim z oljčnimi vejicami, blagoslovljenim zelenjem, in potem odšel po svojih poteh? FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof Zore: »Kakšno ime pa bom Jezusu dal jaz?« [VIDEO]

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je v nagovoru na cvetno nedeljo, na zadnjo nedeljo postnega časa, ko spremljamo Jezusa, ki slovesno prihaja v Jeruzalem, izpostavil vprašanje, kako bomo mi poimenovali Jezusa in kakšno ime mu bomo dali.

»Kaj je vznemirilo meščane Jeruzalema, da so drug drugega in množice spraševali, kdo je to? Je bilo to Jezusovo spremstvo? Romarji, ki so se zbrali iz različnih krajev in v vedno večji skupini romali proti svetemu mestu? Je bil to mladi osliček, na katerem je jezdil Jezus?« se je vprašal nadškof Stanislav Zore.

Eno vprašanje, različni odgovori

In še: so v Jezusu zaslutili mesijanskega kralja? Vprašanje »kdo je to?« je v tednu po Jezusovem slovesnem vhodu v Jeruzalem dobilo različne odgovore. »Za učenca, ki ju je Jezus poslal v mesto pripravit velikonočno večerjo, je bil Jezus učitelj. Juda Iškarijot ga je v Getsemaniju nagovoril: Pozdravljen, rabi. Dekla na dvorišču velikega duhovnika ga je imenovala Jezus Galilejec, množica okoli pa, da je Jezus Nazarečan,« je poudaril nadškof Zore.


Le razbojnik mu je preprosto rekel: Jezus, spomni se me

Veliki duhovnik je želel izvedeti, ali je res mesija, Božji sin; Pilat pa, ali je judovski kralj. Nazadnje so na križ nad njegovo glavo obesili napis: Jezus, Nazarečan, judovski kralj. Samo razbojnik, ki je Jezusa prosil, naj se ga spomni v njegovem kraljestvu, mu je – kot je izpostavil nadškof – preprosto rekel: Jezus, spomni se me.

Kako ga bomo poimenovali mi?

»Tudi mi smo na cvetno nedeljo stopili z Jezusom v teden njegovega trpljenja. Kako ga bomo poimenovali mi, kakšno ime mu bom dal jaz? Bom hodil za njim z oljčnimi vejicami, blagoslovljenim zelenjem, in potem odšel po svojih poteh? Mu bom vzklikal pozdrave in hvalospeve, pozneje pa molčal med sovražno množico, ki ga bo zasramovala? Ga bom zamenjal za nekega Baraba, ker si ne bom upal zastaviti besede za nedolžnega?«

Ustnice so lahko vrlina, srce pa ostaja zvesto

Nadškof msgr. Stanislav Zore je svoj nedeljski nagovor končal s spodbudo vernikom: »Bo njegovo ime samo na mojih ustnicah ali pa ga bom nosil v svojem srcu? Ustnice so lahko vrlina, srce pa ostaja zvesto. Ne glede na vse ga na koncu prosimo: Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo

Nalaganje
Nazaj na vrh