Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore o aspirinskem Bogu [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 06. 2023 / 06:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2023 / 06:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore o aspirinskem Bogu [VIDEO]
»Nekateri kažejo vero v Boga, za katerega sam pravim, da je aspirinski Bog. Vedo, da imajo nekje v hiši protibolečinsko sredstvo, a nanj ne mislijo do trenutka, ko zaboli.« FOTO: Unsplash

Nadškof Zore o aspirinskem Bogu [VIDEO]

Evangeljski odlomek na nedeljo po binkoštih, na slovesni praznik Svete Trojice, nas – kot v nagovoru poudarja ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore – prek pogovora med Jezusom in Nikodemom vabi k razmišljanju o središčni skrivnosti naše vere, o Sveti Trojici.

Da kristjani verujemo v troedinega Boga, ne morejo razumeti ne judje ne muslimani, saj je njihova podoba Boga tako zelo monolitna, da nas imajo za mnogobožce; hkrati pa moramo priznati, da gre v resnici za skrivnost, saj se človek s svojim razumom nikakor ne more približati tej resnici, opozarja ljubljanski nadškof.

Povsem smo odvisni od razodetja

»Pred to resnico ostrmimo in umolknemo. Naša večna skušnjava, da bi razumeli in z razumom tudi obvladovali, ostane prazna, nemočna. Ko govorimo o Sveti Trojici, moramo priznati, da smo povsem odvisni od razodetja. Če se nam Bog ne bi razodel kot troedini, kot Oče in Sin in Sveti Duh, nam niti na kraj pameti ne bi prišlo, da je Bog eden v treh osebah,« poudarja msgr. Stanislav Zore.

V kakšnega Boga verujem jaz?

V kakšnega Boga pa dejansko verujemo? V kakšnega Boga verujem jaz? »Nekateri, ni jih malo, svojo vero izrazijo z besedo, da nekaj je nad nami, nekaj mora biti nad nami – ne nekdo je nad nami. Bog teh ljudi je, vsaj v njihovem izrazu, neosebna sila, ne pa Bog Abrahamov, Izakov in Jakobov, kakor se je predstavil Mojzesu na gori Horeb,« pojasni nadškof Zore.


Na protibolečinsko sredstvo ne mislijo do trenutka, ko zaboli

Ti ljudje po njegovem sicer čutijo svojo nezadostnost in da jih življenje presega, hkrati pa niso daleč od tistih, ki so častili drevesa, gore, reke in druge stvari, za katere so čutili, da so izven njihovega nadzora. »Nekateri kažejo vero v Boga, za katerega sam pravim, da je aspirinski Bog. Vedo, da imajo nekje v hiši protibolečinsko sredstvo, a nanj ne mislijo do trenutka, ko zaboli,« plastično pojasni nadškof.

Ko neha boleti, spet pozabijo nanj

Takrat pa se spomnijo na omarico s prvo pomočjo in zdravili in jih uporabljajo – dokler ne neha boleti, potem pa spet pozabijo nanjo. Na enak način se tudi spomnijo in obračajo na Boga. »Naš Bog pa je Bog, ki je začetek vsakega našega dneva in vseh naših dni, vsakega našega dela in vseh naših del. Naš Bog je Bog vsakega našega večera in upamo, da se bo vanj iztekel tudi naš zadnji dan,« nadaljuje.

Naš Bog vse naše začetke in konce zaznamuje z znamenjem križa

»Naš Bog je Bog, zaradi katerega smo odgovorni do stvarstva in nam je svojo ljubezen pokazal v Jezusu. Naš Bog je Bog, ki enkrat kot vihar in drugič kot šepet lahnega vetriča govori našemu srcu, da moremo ostajati na poti resnice in dobrote in svobode. Naš Bog je Bog, ki vse naše začetke in konce zaznamuje z znamenjem križa: v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen,« je zaključil nadškof Zore.

Nalaganje
Nazaj na vrh