Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore ob blagoslovu obnovljenega zvonika: »Bodite sveti in usmiljeni!« [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 11. 06. 2023 / 19:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2023 / 20:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore ob blagoslovu obnovljenega zvonika: »Bodite sveti in usmiljeni!« [FOTO]
Spominska fotografija na pomemben dogodek za Založane. FOTO: Jožef Pavlič

Nadškof Zore ob blagoslovu obnovljenega zvonika: »Bodite sveti in usmiljeni!« [FOTO]

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je na današnjo 10. nedeljo med letom blagoslovil obnovitvena dela na zvoniku cerkve sv. Matija v Zalogu pri Cerkljah na Gorenjskem.

Ponos vaščanov Zaloga pri Cerkljah na Gorenjskem je njihova lepa podružnična cerkev sv. Matija sredi vasi. Je pa tudi skrb, kar potrjujejo z obnovitvenimi deli v njej in na njej. Nazadnje na zvoniku, že prej pa v notranjščini z obnovo kamnitega glavnega oltarja, posvečenega apostolu Matiju, krasnih lesenih stranskih oltarjev Marije Kraljice z Detetom ter sv. Pavla in sv. Luka, zunaj pa freske sv. Krištofa in tudi ploščo zamolčanim žrtvam druge svetovne vojne. Cerkev prvi omenja zgodovinar Valvasor.

Obnovljeni zvonik cerkve sv. Matija sredi Zaloga pri Cerkljah na Gorenjskem z 39 metrov visokim mlajem z dvema vrhovoma. FOTO: Jožef Pavlič

Domen Tičar, cerkveni ključar in cerkovnik obenem, je pri maši, ki jo je 11. junija dopoldne ob duhovniku Marku Čižmanu (vsako nedeljo prihaja iz Ljubljane maševat v Zalog), cerkljanskem župniku mag. Jerneju Marenku, prelatu Stanislavu Zidarju (mašuje v sosednjih Lahovčah) in nadškofovem tajniku Boštjanu Prevcu daroval ljubljanski nadškof metropolit mons. Stanislav Zore, povedal, kako so obnavljali zvonik. 

Potrebna so bila veliko obsežnejša dela, kot zgolj prepleskanje zvonika: stanje je zahtevalo temeljito obnovo.

Z izvajalcem del Simonom Slemecem, »Korenovim« iz sosednjih Glinj sta ob postavitvi odra ugotovila, da bodo potrebna veliko obsežnejša dela, kot zgolj prepleskanje zvonika. Temeljita obnova. Stroški so se s prvotnih 12.000 evrov povečali na 17.000. To pa je bilo veliko za tri vasi, ki spadajo pod zvon sv. Matija (poleg Zaloga še Glinje in Cerkljanska Dobrava). Občina Cerklje na Gorenjskem, ki z županom Francem Čebuljem zelo skrbi za cerkvene objekte v njej, jim je, ko so se prijavili na razpis, obljubila 40 odstotkov sredstev. Ostalo so zbrali z darovi vernikov in dobrotnikov. In uspeli.

Cerkveni ključar Domen Tičar predstavlja obnovitvena dela. FOTO: Jožef Pavlič

To dejanje, njihovo dobro sodelovanje, na začetku pa tudi skrb, ali bodo zmogli, je na začetku govora za izhodišče svoje duhovne spodbude navzočim postavil tudi nadškof Zore. Nato je ob bogoslužni besedi prešel na ključno zanje: kot cestninar Matej naj se na Jezusovo povabilo: Hodi za menoj! odpravijo na pot za njim. K temu jih vabi tudi obnovljeni zvonik, trije zvonovi v njem in ura s svojim bitjem. Da bodo postajali vedno bolj sveti, pa tudi usmiljeni. »Hodimo za Jezusom, ki nas bo pripeljal k praznovanju. Zabave se iztečejo v moralnega, kdaj pa tudi siceršnjega 'mačka'. Praznovanje, ki ga pripravlja Jezus, pa v veselje,« je opozoril nadškof Zore. Pa tudi: »Zavedajmo se, da stopamo proti večnosti. To je treba živeti danes.«

Kar so zgradili predniki, smo dolžni vzdrževati.

Cerkljanski župan Franc Čebulj je v svojem nagovoru poudaril: »Kar so zgradili predniki, smo dolžni vzdrževati.« Dodal pa, da je v cerkljanski občini kar 17 cerkva ter več kapel in znamenj in da si na občini prizadevajo pomagati, kolikor najbolj morejo.

Nadškof Stanislav Zore blagoslavlja obnovitvena dela na zvoniku cerkve sv. Matija. FOTO: Jožef Pavlič

Domačin Jože Ipavec, občinski svetnik, se je na koncu maše zahvalil obrtnikom in drugim, ki so kakorkoli pomagali pri obnovitvenih delih (med njimi krovcu in kleparju Simonu Sodniku, »Mokarjevemu« iz Zaloga), in povabil k srečanju s pogostitvijo pred cerkvijo.

Slovesnost je polepšal visok mlaj z dvema vrhovoma (takšnega so postavili že tretjič), petje domačega cerkvenega pevskega zbora pod vodstvom zborovodkinje Mateje Stare in pritrkavanje domačih in drugih pritrkovalcev na veliki bronasti zvon, ki bo prihodnje leto »star« častitljivih 590 let (je eden najstarejših v Sloveniji), mali in srednji zvon, oba železna, pa sta letos sto let. Ker sta začela rjaveti, so ju tudi obnovili.

Vas Zalog je dala več duhovnih poklicev. Med njimi nekdanjega ljubljanskega pomožnega škofa msgr. Jožefa Kvasa in njegovega nečaka župnika v Begunjah pri Cerknici Maksa Ipavca, nekdanjega cerkniškega in ribniškega dekana.

Nalaganje
Nazaj na vrh