Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: Smo podobni najemnikom in ima zvestoba v našem življenju svojo ceno?

Za vas piše:
J. P.
Objava: 21. 04. 2024 / 06:04
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2024 / 06:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: Smo podobni najemnikom in ima zvestoba v našem življenju svojo ceno?
Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof Zore: Smo podobni najemnikom in ima zvestoba v našem življenju svojo ceno?

Danes je 4. velikonočna nedelja – nedelja dobrega pastirja, zato se je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore v svojem nagovoru naslonil ravno na podobo dobrega pastirja.

Jezus zase pravi, da je dobri pastir, je nagovor začel nadškof. V svojem spominu nosimo globoko vtisnjeno podobo izgubljene ovce in zato lahko podobo dobrega pastirja zelo hitro povežemo prav z izgubljeno ovco. Jezus kot dobri pastir pusti čredo in gre iskat izgubljeno ovco ter jo na svojih ramah prinese nazaj k čredi.

Bojevnik, ki se je pripravljen soočiti z vsakim sovražnikom

»V današnjem evangeliju pa dobri pastir ni tisti, ki skrbi za izgubljeno in ranjeno ovco, temveč je bojevnik, ki se tudi za ceno lastnega življenja spoprime z vsem, kar bi lahko ogrozilo njegovo čredo. Pripravljen se je soočiti z vsakim sovražnikom, ki bi jo hotel razdejati,« je poudaril Stanislav Zore.

Dober pomeni pravi, pristen, pogumen

Podoben je Davidu, ki je, če je prišel lev ali medved in odnesel jagnje iz črede, tekel za njim, ga udaril in rešil jagnje iz njegovega žrela. Kot pojasnjuje nadškof, se dober v tem primeru ne nanaša na čustva in ne pomeni nežen, ljubezniv, temveč pomeni pravi, pristen, pogumen. Jezus je dobri pastir, ker je tako močno povezan s svojimi ovcami, da je zanje pripravljen dati tudi svoje življenje. In ga je v resnici dal za nas.

Najemnik za čredo ni zastavil svojega življenja

»Z najemniki pa je bilo drugače. Najemniki so z lastniki čred sklenili dogovor. Natančna zakonodaja je določala obveznosti najemnika. Dolžan se je bil spoprijeti z enim volkom ali z dvema psoma, z eno majhno zverjo, lahko pa je zbežal pred levom, leopardom ali razbojnikom. Nikjer v dogovoru ni bilo postavke, da mora za čredo zastaviti svoje življenje. In ga tudi ni zastavil,« je podčrtal nadškof Zore.


Se obnašamo kot dobri pastir?

Ker je Jezus svoje prilike pripovedoval za učence vseh časov, je nadaljeval, se nam zato zastavlja vprašanje: se v odnosu do Jezusovih učencev, to pomeni na koncu koncev do vsakega človeka, saj je Jezus umrl za vse ljudi, obnašamo kot dobri pastir, kakor nam daje zgled naš Učitelj, ali pa smo podobni najemnikom in ima zvestoba v našem življenju svojo ceno?

Če si Jezusov učenec, si varuh svojega brata

»Se morda večkrat v našem življenju pojavi najemniško, Kajnovo vprašanje: sem mar jaz varuh svojega brata? Ja. Če si Jezusov učenec, si varuh svojega brata. Vsakega svojega brata,« je opozoril Stanislav Zore.

Povabilo, da danes molitev razširimo

Z današnjo nedeljo in s svetovnim molitvenim dnevom za duhovne poklice tudi končujemo teden molitve za duhovne poklice. Velikokrat slišimo, naj Bog daje mladim pogum in velikodušnost, da bodo odgovorili na njegova povabila. Nadškof Zore pa je ob koncu vse povabil, da danes molitev razširimo.

Če bomo izpolnjevali njegovo voljo vsi, jo bodo tudi mladi

»Naj dobri Bog vsem nam, čisto vsakemu kristjanu, da pogum in velikodušnost, da bomo odgovarjali na njegova povabila. Da bomo pogumno izpolnjevali njegovo voljo. Če jo bomo vsi, jo bodo tudi mladi. Zanesljivo,« je prepričan prvi mož ljubljanske nadškofije.

Nalaganje
Nazaj na vrh