Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: Sprememba zakona o zakonski zvezi je brutalna

Za vas piše:
STA
Objava: 30. 03. 2015 / 07:16
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Zore: Sprememba zakona o zakonski zvezi je brutalna

O noveli zakona je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore spregovoril v intervjuju za Reporter.

Sprememba zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je brutalna, novela družinskega zakonika pred tremi leti je bila pripravljena precej bolj subtilno, je v intervjuju za Reporter dejal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Poudaril je, da nasprotovanje zakonu ni manifestacija katolištva ali krščanstva, ampak temelji na vrednotah.

Škofje niso imeli prav nikakršnih pomislekov glede zbiranja podpisov za pobudo za razpis referenduma v cerkvah. Gre jim za temeljne verske resnice in ne za politiko, je dejal Zore. Po njegovem mnenju sprejem zakona postopkovno ni bil pošten, saj so ga sprejemali potihoma in skoraj skrivaj. Nasprotovanje zakonu sicer ni manifestacija katolištva ali krščanstva, meni Zore.

"Naše izrazje pri nasprotovanju temu zakonu bo temeljilo na vrednotah. Gre nam za človeka, otroke, družino," je dejal Zore, ki priznava, da ga je podpora največje vladne stranke SMC zakonu izjemno presenetila. "To je čas priložnosti, ko lahko vsakdo med nami preveri, kako s svojim ravnanjem prispeva k ozračju sožitja, kako je mož in žena v konkretnem odnosu, kako je oče in mama v konkretni družini," je dejal Zore.

O svoji zamisli o vnovični ustanovitvi mešane komisije med Cerkvijo in državo, ki jo je izrazil po lanskem srečanju s premierjem Mirom Cerarjem, je dejal, da še vedno čaka na uresničitev. Začetek ustanovitve so po njegovih besedah prepustili apostolskemu nunciju v Sloveniji in predsedniku vlade, očitno pa se je nekje nekaj zataknilo.

Na vprašanje, ali bo maša, ki jo ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pripravljajo na Brezju, spravna, je Zore odgovoril, da bo maša povabilo k spravi, ki jo vidi kot osebno dejanje posameznikov. Po njegovem mnenju sprava in odpuščanje v ničemer ne odvzameta odgovornosti storilcev zločinov. "Pomeni samo, da ne obnavljamo več mehanizmov, v katerih žrtev ostaja žrtev," je dejal. "Toda če bomo hoteli kot družba prihajati do sprave, bo treba zgodovino šele napisati," je dodal.

Kupi v trgovini

Ljubim, torej sem
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh